Därför hoppar Vita Hästens vice ordförande av i krisen

Vita Hästens vice ordförande Peter Flygt har hoppat av – mitt i föreningens värsta kris sedan konkursen 1996. "Timingen är olycklig men det handlar om tidsbrist", säger han.

Vita Hästen har hamnat i ett ekonomiskt krisläge.

Vita Hästen har hamnat i ett ekonomiskt krisläge.

Foto: Magnus Andersson

Ishockey2023-03-03 13:54

Peter Flygt återvaldes som vice ordförande för två nya styrelseår på det senaste årsmötet i juni 2022. Sedan ett par år tillbaka har Vita Hästen haft samma ledamöter i både bolagsstyrelsen och föreningsstyrelsen.

För en månad sedan valde dock Flygt att avgå från båda sina uppdrag – precis i samma veva som klubbens svåra ekonomiska problem offentliggjordes.

– Timingen är olycklig och jag förstår hur det ser ut, men det har inget med ekonomin att göra. Det är tidsbrist helt enkelt och jag hade inget val. Jag har mina egna företag att sköta plus att jag har uppdrag i andra styrelser. Jag bryr mig fortfarande om Hästen och jag finns till hands och kommer fortsätta att sponsra. Jag gör det jag kan men tiden räcker inte till för att vara kvar i styrelsen. Det blir varken hackat eller malet då, säger Flygt.

Det är inte risken för att bli personligt ekonomiskt ansvarig som ligger bakom?

– Nej, nej. I så fall hade jag kunnat hoppa av för flera år sedan. Det kan bli så för de som sitter i styrelsen men inte så länge det är rent på bordet och skatter och avgifter betalas in. Det har vi gjort så just nu finns det inget sånt.

Peter Flygt finns alltså kvar inom föreningen, även om han inte har någon styrelseroll sedan en månad tillbaka. Han var med på det extra årsmötet i måndags när det bland annat presenterades ett negativt eget kapital på 4,6 miljoner kronor samt att det här verksamhetsåret har gått back med 6,8 miljoner.

Du har insikt i förutsättningarna, går det här att lösa?

– Det är klart att det är en jätteutmaning men det är lösbart. Jag vill och tror det men det krävs något extraordinärt. Det måste göras tillsammans med medlemmar, kommunen, näringslivet och övriga stora intressenter. Om alla hjälps åt kan det gå.

Peter Flygt inser att det måste till "något som inte har funnits förut", exempelvis en ny och stor extern finansiär.

– Ja. Det här är ett extremt läge men det går inte att ge upp, man måste försöka. Jag vill inte ge någon falska förhoppningar men jag vill tro att det går att lösa det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!