Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allsvenskans nya regler för att synka internationellt

Som alltid har det införts ett antal nya regler i hockeyallsvenskan när det är en ny säsong. 2021/2022 har ligan hoppat på ett tåg som innebär en lagbok mer lik den i NHL.

Daniel Wessner och Kristoffer Folkstrand har fått plugga in en hel del nya direktiv, som är mer i symbios med övriga hockeyvärlden.

Daniel Wessner och Kristoffer Folkstrand har fått plugga in en hel del nya direktiv, som är mer i symbios med övriga hockeyvärlden.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2021-09-28 11:30

Det var det internationella ishockeyförbundet, IIHF, som i våras klubbade igenom förslaget som ger en ny regelbok för hela hockeyvärlden. Experter från IIHF och de olika ligorna har kommit fram till hur det ska se ut tillsammans med NHL.

Spelarnas säkerhet och underhållningsvärdet har varit grundbultar bakom beslutet.

– Bra att reglerna är utformade för att passa all ishockey, både nationellt och internationellt, vilket gör det enklare för sporten att utvecklas. Det känns också viktigt att dessa förändringar görs så att reglerna hänger med sportens utveckling, sa Björn Wettergren, domarchef i hockeyallsvenskan till ligans sajt tidigare.

Några av de mer noterbara förändringar har Hockeynews skrivit om:

En begränsad yta för målvakter bakom målet för att åstadkomma en mer offensiv hockey, ungefär som i NHL och KHL.

Videobedömning och coach’s challenge för fler situationer där tekniken tillåter det.

Några fysiska regelbrott leder till ett större straff men utan automatiskt matchstraff som följd.

När man åker in i anfallszonen ska blålinjen ses som tredimensionell, vilket gör att en anfallande spelares skridsko som är i luften ovanför blålinjen anses vara onside.

I övrigt kommer hemmalaget att få åtta i stället för fem sekunder på sig att genomföra sina spelarbyten. Domarna får inte längre ta mediakuben till hjälp när det gäller att dela ut en tvåminutersutvisning, däremot får de nyttja videobedömning om ett större straff (fem minuter eller mer) ska dömas. Vad gäller fighting ska fem minuter på botbänken vara standard.

På sin hemsida skriver även hockeyallsvenskan lite mer utförligt om det nya som gäller för målvakterna:

En målvakt får inte längre blockera pucken utanför målområdet (förutom om målvakten är pressad eller om det sker i samband med en räddning av ett skott). Mindre straffet ska ådömas felande målvakt.

En målvakt får inte blockera pucken om inte en anfallare pressar även om det är i målområdet. Domaren ska vänta i tre sekunder och sedan utvisa målvakten mindre straffet.

Om en målvakt väljer att blockera en puck som har skjutits in i zonen från den andra planhalvan ska målvaktens lag inte tillåtas byta spelare innan spelet har återstartat.

Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!