"Proppen ur" när IFK slog HIF stort

Tre viktiga poäng och femte raka allsvenska nollan. IFK bjöd på söndagsfest och historia på Östgötaporten via 5–0 mot Helsingborg.

25 augusti 2019 16:58

Efter att ha åkt ut ur Europa League mot Hapoel Beer Sheva i Israel stod IFK inför en viktig vecka. Två allsvenska matcher att skaka fram en spännande höst via – och en cupmatch för att säkra gruppspel i vår.

IFK klarade båda uppgifterna perfekt.

Efter 2–0 mot Sirius och 6–1 mot IFK Timrå avslutade man veckan med imponerande 5–0 mot Helsingborg på Östgötaporten.

Det blev en match i värmen där det egentligen aldrig var något snack om saken. Ett mer än lovligt blekt Helsingborg, där det varit allt annat än en harmonisk vecka efter att tränaren Henrik Larsson hoppat av, skapade egentligen inte något av värde före pausen. IFK styrde och ställde, hade bollen och skapade chanserna.

Efter 25 minuter kom ledningsmålet logiskt. Den förre skyttekungen Kalle Holmberg har inte haft en säsong där det flutit på, men fick chansen i startelvan mot HIF.

Han tackade för förtroendet med att dunka dit första målet.

1–0 efter inspelet från Gudmundur Thórarinsson som Holmberg mötte direkt. Bollen borrade sig in i bortre hörnet utan chans för bortamålvakten Anders Lindegaard.

IFK fortsatte att dominera spelet under de första 45 minuterna är det mer eller mindre bara var ett lag på planen. Gästerna såg ut att vänta på halvtidsvilan när Simon Thern slog till. På övertid av halvleken dunkade mittfältaren in "tvåan" från distans.

Ett väldigt tung mål att få med sig in i pausen.

I den andra halvleken hade HIF en helt okej period ganska tidigt. IFK började slarva lite och gästerna tilläts skaka fram någon halvchans.

Mer än så?

Nej, IFK tog ganska snabbt tag i det igen och sedan var det inget snack om saken. Det var istället nära utökad ledning flera gånger om. Kalle Holmbergs inlägg mot Simon Skrabb var ytterst nära att resultera men anfallaren fick inte tillräckligt mycket kalufs på bollen för att styra den på målet.

Istället gick den utanför.

Maic Sema åkte på en smäll mot Elfsborg och har missat några matcher på raken. Sommarens nyförvärv kom in istället för Kalle Holmberg med 20 minuter kvar av ordinarie tid. Sema var nära att bli tidig målskytt när han frispelades till höger i straffområdet. Skottet dock utanför bortre stolpen.

Istället var det Sead Haksabanovic (pigg och företagsam) som fick sätta den definitiva spiken i kistan med sitt 3–0 med dryga tio minuter kvar. Han fick bollen i fritt läge och var kylig när han behärskat rullade bollen i bortre hörnet. När sedan Lars Krogh dundrade in 4–0 från straffpunkten (IFK:s första i år) och Rasmus Lauritsen skallade in 5–0 var det bara nya steg mot en festlig söndag för Peking inför hemmafansen.

Att Isak Pettersson fick hålla sin femte raka nolla och därmed slå klubbrekordet var bara ytterligare något för Peking att ta med sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson