Nyman låg bakom IFK:s bortavinst

Christoffer Nyman är tillbaka på allvar. Mot AIK gjorde anfallaren båda målen när IFK imponerade och vann med 2–0 på Friends Arena.

25 juni 2019 20:54

Återstart på allsvenskan efter sommaruppehållet och även starten på en sommar där IFK kommer att få bekänna färg på flera fronter. Det var inte heller den lättaste utmaningen att dra igång med efter semestern.

Regerande svenska mästarna AIK på bortaplan.

Och med lagkaptenen Alexander Fransson avstängd. När dessutom Simon Thern (ryktades intressant för en rysk klubb) inte spelade hade IFK tappat två tredjedelar av det mittfält man spelat med under stora delar av våren.

Vad göra? Jens Gustafsson skickade in ett IFK som gått tillbaka till fjolårets 3–4–3 med Lars Krogh Gerson tillsammans med Gudmundur Thórarinsson som innermittfält.

Matchen inleddes ganska jämnt, där IFK hade bra koll och inte lät hemmalaget skapa så speciellt mycket av sitt bollövertag. I den 17:e minuten fick hemmalaget sin första rejäla chans efter att Isak Pettersson fått boxa bort några inlägg fram till dess.

Chinedu Obasi skickade iväg en kanon från långt håll efter ett bolltapp av Peking. Ett bra skott som tog i ribban och gick över.

IFK:s bästa chans kom efter en halvtimme när Jordan Larsson, nu ytterforward i ett tremannaanfall, fick läget från nära håll men skottet gick över. AIK kunde sedan ha tagit ledningen när Sebastian Larsson fick fritt läge från halva planen men Isak Pettersson kom ut perfekt och gjorde en kanonräddning när han styrde bort avslutet med foten.

Nära 1–0 där.

Istället om 0–1 lite senare.

Christoffer Nyman hade inte den roligaste våren när han kom hem från proffslivet i Tyskland för att starta om på hemmaplan. Skador störde försäsongen och det tog tid för Nyman att hitta rätt. Precis det gjorde han med ett par minuter kvar till halvtidsvilan. Lars Krogh Gersons hörna möttes perfekt av Nyman i straffområdet. Nicken satt i bortre hörnet och därmed ledning i pausen för IFK.

Den andra halvlelen inleddes med lite AIK-press och ett par hyfsade lägen som dock inte resulterade. Skyttekungen Tarik Elyounoussi fick nicka i fritt läge men bollen gick över.

Istället höll Christoffer Nyman på att springa sig fri när han revs ner av Panajotis Dimitriadis. Domaren Bojan Pandzic skickade upp det röda kortet – trots kraftiga protester både från AIK-spelarna och publiken på Friends Arena.

Enligt reprisbilderna såg det dock ut som ett klockrent och korrekt domslut efter Nymans starka manöver.

Då hade det gått 55 minuter.

Och IFK en man mer alltså.

Och i den 63:e minuten ökade man också på till 2–0 genom Christoffer Nyman. Anfallaren kom först på bollen med skallen igen – återigen på en hörna av Lars Krogh Gerson. Samme Nyman kunde sedan ha blivit hattrick-hjälte bara ett par minuter senare när han prickade insidan av stolpen bakom Oscar Linnér.

Efter det hade IFK egentligen inga stora besvär att kontrollera hem matchen med det numerära övertaget man hade på planen. Isak Pettersson tvingades till en bra räddning till på Henok Goitoms skott, men övrigt försökte AIK utan att få ut så mycket. Därmed en perfekt start för IFK på den hektiska sommaren – det utan Alexander Fransson, Simon Thern och inför säsongen häftiga nyförvärvet Sead Haksabanovic i startelvan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson