Nu var den "gamle" Nyman tillbaka

Skadefylld och strulig vår. På Friends Arena hade Christoffer Nyman bestämt sig – och liknande mer och mer den anfallare som han kan och ska vara.

25 juni 2019 21:42

Med ett sommaruppehåll och två ganska svårbedömda träningsmatcher, mot Katrineholm (svag insats) och Falkenberg (över 3x40 minuter) var det inte lätt att veta var Peking stod inför omstarten.

Inledningen på säsongen var godkänd, men inte mer, sett till hur klubben värvade under vintern. En sommar väntar med både en allsvensk jakt för att hinna ifatt topplagen och parallellt kval till Europa League.

Med Alexander Fransson avstängd och Simon Thern borta på grund av sjukdom (samtidigt som han också ryktas till ryska ligan) stod Peking lite med ryggen mot väggen i jakten på att inte halka efter i toppstriden. Managern Jens Gustafsson prövades i sina beslut med två nyckelspelare satta ur spel.

Då plockade laget fram säsongens hittills kanske bästa insats.

I alla fall den smartaste.

Som bortamatch var den riktigt bra. Inte snygg alltid men effektiv. Med en återgång till fjolårets 3–4–3 och en stark defensiv lyckades man stänga ner AIK långa stunder. Rätt taktiskt och även – det ska sägas – med marginalerna på Pekings sida. Lars Krogh Gerson klev in i mitten igen och gjorde det bra. Och framåt hade man planens bästa spelare i Christoffer Nyman.

Med en hel stads förväntan på sina axlar kom Nyman hem till Norrköping i vintras för att starta om. Med en presentation inför fansen på Östgötaporten och utmålad även utanför Peking som allsvenskans bästa nyförvärv.

Det är inte lätt att leva upp till den bilden alla gånger.

Speciellt inte som problemen kom nästan direkt.

Skador i Tyksland följdes av nya bekymmer hemma i IFK och egentligen har det tagit fram till nu för honom att hitta tillbaka igen. Till den Nyman som springer och springer – och när han är som tröttast springer han lite till. Och gör mål.

På Friends Arena visade han varför alla hyllade värvningen i vintras. Nyman var lysande långa stunder. Påpasslig i straffområdet, stark i duellerna och kunde vända upp med bollen och låta laget flytta fram när det behövdes.

Han nickade dit två mål, fixade en utvisning (som var helt korrekt dömd) och var bäst på Friends Arenas bedrövliga gräsmatta.

Det var den här "Totte" som var en man för Janne Anderssons landslagstrupp innan skadorna kom redan i Eintracht Braunschweig. I alla fall närmare den "Totte" än på väldigt länge.

Senast IFK vann på Friends Arena var 2014. Överlag är det inte jätteofta laget fått med sig en seger borta mot AIK genom åren och även den här matchen hade kunnat sluta annorlunda – om AIK fått ut mer av sitt bollövertag i den första halvleken.

Men IFK fick slita och stod emot, Isak Pettersson räddade vasst ett par gånger och sedan hade man de avgörande spelarna längst fram.

En hel och frisk Christoffer Nyman i full form kommer bli en nyckelspelare för IFK i sommar och höst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson