Klubbrekord när IFK höll tätt igen

Femte nollan i rad, och nytt klubbrekord. Isak Pettersson blev historisk i krossen mot Helsingborg. "Jättekul, helt fantastiskt", sa IFK-målvakten efter 5–0-segern.

25 augusti 2019 18:34

LÄS MER: Så var betygen för IFK

LÄS MER: Krönika: Den veckan behövde ni, IFK

Senast insläppta bollen bakom Isak i allsvenskan kom borta mot Östersund 14 juli. Sen dess har IFK Norrköping fått till en klockren defensiv. 5–0-segern hemma mot Helsingborg var femte raka allsvenska matchen utan nåt mål bakåt. Med det är den här IFK-upplagan historisk. Tidigare klubbrekordet försvann på Östgötaporten på söndagseftermiddagen.

Isak Pettersson var ett enda stort leende när han, utan både strumpor och skor, mötte pressen en stund efter slutsignalen.

– Vi är historiska, men jag står inte här och tar åt mig hela äran utan vi gör det här ihop. Vi höll nollan för femte matchen i rad och det är såklart jätteroligt. Viktigast är att vi vinner matcherna, men kan vi hålla nollan ökar förstås chanserna, sa Isak.

Hur känns det att skriva ny IFK-historia?

– Jättekul, helt fantastiskt ju. Jätteroligt att vi kan hålla tätt där bak, det tycker vi allihop. Men vi ska bara köra på nu, vi har en tuff match nästa mot Hammarby och vi vet att de är bra offensivt men vi ska bara jobba på på samma sätt.

Har du haft koll på antalet nollor och klubbrekordet?

– Jag har inte haft det egentligen, men det går ju inte att undvika när såna som du kommer efter matcherna, haha...klart att det ger ännu mer motivation att hålla tätt, men det är inte så att jag går in och räknar inför varje match utan prio ett är att vi vinner matcherna, sa Isak.

Det känns ändå inte som om motståndarna har haft jättemånga lägen att spräcka sviten?

– Nej, absolut, och det går hand i hand med att vi jobbar tillsammans, både defensivt och offensivt, offrar oss för varandra som idag till exempel med många blockade skott, bortnickade hörnor och så vidare. När man jobbar med sånt och alla offrar sig för att det inte ska bli mål ökar ju chanserna för att vi håller tätt, sa Isak.

Ett starkt lagspel över hela planen, kort och gott.

– Vi har ett gott självförtroende nu som vi har med oss in i matcherna, när vi inte har släppt in mål på några matcher känner man att "vi är stabila liksom". Kan man då behålla den stabiliteten, jobba på samma sätt och inte göra nåt annorlunda utan bara fortsätta i det spåret. Det, och att vi gör det ihop, är nyckeln.

Helsingborg var riktigt blekt och Isak hade det lugnt mellan stolparna.

– Det var inte jättemycket att göra, men fick bra hjälp av de framför mig. Vi gjorde det ihop. Ibland är det mycket att göra, då hjälper jag dem och som nu hjälpte de mig. När vi ledde stort i slutet sa vi ändå till varandra att vi ska hålla tätt för att det är så viktigt att göra det i 90 minuter och inte slappna av. Om man över tid spelar hela vägen ut släpper man inte in de där skitmålen i slutet.

Framåt hände det desto mer. Fem gånger fick publiken jubla efter att landslagskaptenen Andreas Granqvist och övriga i bortalaget blivit överspelade av pigga hemmaspelare.

– Det var stabilt med många fina mål. En skön känsla, sa Isak.

Många höll säkert med efter besöket på "Porten".

Matchfakta

IFK Norrköping–Helsingborg 5–0 (2–0)

Målen: 1–0 (25) Kalle Holmberg, 2–0 (45) Simon Thern, 3–0 (79) Sead Haksabanovic, 4–0 (82) Lars Krogh Gerson (straff), 5–0 (84) Rasmus Lauritsen.

Varningar, Helsingborg: Filip Sjöberg, Mamudu Moro, Anders Randrup, Armin Gigovic.

Domare: Martin Strömbergsson, Gävle.

Publik: 6 721.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander