KLART: IFK köper Hagahöjdens klubbhus

Med köpet av Hagahöjdens klubblokal etableras IFK:s ungdomssatsning på Himmelstalund. "Ett stort steg för oss", säger klubbchefen Jens Magnusson.

22 augusti 2019 19:03

LÄS MER: "Vi vill ha allt samlat på ett ställe"

IFK Norrköping har suktat mot Himmelstalundsområdets stora grönområden och fotbollsplaner i flera år.

Den historiska marken, med alla hällristningar i närheten, ska nu bli basen för klubbens växande ungdoms- och akademiverksamhet.

Torsdagskvällens undertecknande och köp av Hagahöjdens klubblokal är ett viktigt led i IFK:s etablering på marken. Lokalen på omkring 300 kvadratmeter, som uppfördes på mitten av 90-talet, ska fungera som samlingsplats, kansli och omklädningsrum för IFK:s verksamhet.

Jens Magnusson, IFK:s klubbchef, var en nöjd man efter det här delmålet.

– En historisk dag för IFK. Det här skapar nya och unika möjligheter för oss. Vi har 500 ungdomsspelare som har varit spridda men nu kan vi samla allt på ett enda ställe. Det här ger oss också en möjlighet att utreda flickverksamheten igen, konstaterar han när papperen har signerats.

IFK:s Himmelstalundsprojekt stannar inte vid en byggnad med 25 år på nacken. På de vida fälten utanför finns stora visioner och konkreta planer på konstgräsytor och ett nytt bevattningssystem. Lite längre fram vill IFK också anlägga en hall på området.

– Det finns flera steg i det. Steg ett var köpet av klubblokalen som vi ska bygga ut och som blir vår bas. Nästa del blir att renovera barackerna och fixa ordning planerna, där vi har hjälp av våra egna vaktmästare. Konstgräset och hallen ligger lite längre fram i tiden. Det är klart att det handlar om mycket pengar men det är samtidigt en investering. Här ute ska vi fostra morgondagens IFK-stjärnor. På längre sikt kanske det här också kan bli en arena även för Sylvia eller vårt damlag, säger Jens Magnusson.

IFK Norrköping hyr planerna (tre elvamanna, tre sjumanna och en grusplan) av kommunen. Affären med Hagahöjden är en win-win för båda parter. Klassiska Hagahöjden, bildat 1945, hade en blomstrande ungdomsverksamhet förut men nu finns bara A-laget i division 4 kvar.

Nu får man en del pengar tack vare försäljningen, samtidigt som kostymen anpassas efter verksamheten. Klubben blir kvar på området men flyttar över till de äldre byggnaderna och omklädningsrummen som IFK nu kommer att rusta upp.

– Det är jättebra standard på huvudhuset. Kommunen har hållit efter det bra, konstaterar sekreteraren Thomas "Narpa" Narveby.

Ordföranden Håkan "Gusten" Gustavsson välkomnar försäljningen och IFK Norrköpings inträde på Himmelstalund.

– Området har varit dött i så många år. Det är bara vi som har hållit det uppe. Nu blir det bra fart här igen, säger han.

Nästa år firar Hagahöjden 75 år.

– Det är bara min far (Hans Narveby) som finns kvar från bildandet, och han är den enda hedersmedlemmen också. Klubben startade i en tvättstuga på Kanonvägen och vi hoppas kunna fira 75-årsjubileumet med att grilla korv där, säger Narpa och ler.

– Inne i tvättstugan? skämtar Jens Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh