Haksabanovic bakom IFK:s bortaseger

Sead Haksabanovic blev IFK:s matchhjälte med ett mål och en assist borta mot Sirius. "Jag behövde det här för mitt självförtroende", sa han till CMore efter 2–0-segern.

18 augusti 2019 17:09

IFK var tillbaka på svensk mark efter Europa-sortin i torsdags. Hettan i Israel byttes mot ett skyfall över Studenternas IP i Uppsala, som genomgår en omfattande läktarupprustning.

Regnet hade uppenbarligen en uppiggande effekt. Det blev en fartfylld inledning och böljande spel – men allra mest mot IFK-målet.

Isak Pettersson, med tre raka allsvenska nollor i bagaget, fick fullt upp när Sirius stormade fram. Allra närmast, efter en halvtimmes spel, var John Junior vars skott strök stolpen.

IFK såg ut att trampa en del vatten och fick inte igång spelet som man önskade. Det blev ändå ett par halvlägen genom anfallarna Christoffer Nyman, Sead Haksabanovic och Simon Skrabb.

IFK-backen Filip Dagerstål var rejält missnöjd med den mållösa första halvan av matchen.

– Det är inte bra. Vi kommer inte alls upp i den nivån som vi vill vara på. De har haft de vassaste chanserna och vi har inte fått igång vårt passningsspel alls. Vi måste ha bättre rörelse. Till andra halvlek ska vi vara lite mer aggressiva och skapa fler chanser, sa Dagerstål till CMore i halvtidsintervjun.

Han var dock nöjd med sju raka halvlekar utan ett insläppt mål.

– Även om det inte funkar framåt alla gånger jobbar vi ändå stenhårt för varandra. Defensivt har vi en bra grund och alla vet vad de ska göra.

Efter paus fick Nyman ett gyllene läge direkt när han ryckte sig loss. Han tappade dock balansen när han kom fri och fick inte med sig bollen i steget.

Kort därpå drogs Skrabb ner i straffområdet när han bröt fram. En straffspark hängde i luften när Ian Sirelius drog i armen men domaren Victor Wolf friade.

Sirius fortsatte också att skapa heta chanser och Isak Pettersson fick sträcka ut rejält när Elias Andersson krutade på. Pettersson var också ute på en vådlig 30-meterslöpning mot långlinjen som fick ett lyckligt slut för honom.

Det blev en av höstens hetaste IFK-lirare som slutligen bröt dödläget i matchen efter 67 minuter. Sead Haksabanovic snappade upp en retur i straffområdet. Hans första skott täcktes men inte det andra som trycktes in förbi Alvbåge.

Haksabanovic fick igång målskytt i Europa League-kvalet men det här var hans första i allsvenskan för IFK.

Nyman fick sedan ett gyllene läge att dryga ut IFK-ledningen. Han kom helt fri efter Simon Therns frispelning men Alvbåge var snabbt ute och kunde rädda skottet.

0–2:an kom dock strax därpå, i den 88:e minuten. Först en kalasräddning av Isak Pettersson på ett tungt distansskott från Elias Andersson. Direkt därpå kontrade IFK. Målskytten Haksabanovic rullade ut till inhopparen Kalle Holmberg som tog emot, fintade och lugnt placerade in bollen i det bortre hörnet.

IFK kunde sedan spela av matchen. Sett till matchbilden och alla chanserna var det kanske inte ett logiskt resultat. Men Isak Pettersson storspelade i målet och IFK visade prov på effektivitet när det krävdes.

Det här var IFK:s fjärde raka match utan förlust och också den fjärde raka nollan i allsvenskan.

Man fick även revansch på Sirius för förlusten på Östgötaporten.

Sead Haksabanovic var betydligt gladare i CMore-intervjun efter 90 minuter än vad Filip Dagerstål var en timme tidigare.

– Skönt att vinna. Vi gör det bra. Vi är stabila bakåt och gör vårt på omställningarna. Skönt också att få revansch. Både för Israel och att Sirius vann hemma mot oss, konstaterade han efter segern.

Han hade också koll på att det var hans första allsvenska mål i IFK-tröjan – så klart.

– Skönt att få göra det också. Jag behövde det för mitt självförtroende. Det gäller att tro på det, sa han när han beskrev hur han tryckte in bollen på sitt andra försök.

Kalle Holmbergs 0–2-mål blev spiken i kistan för Sirius, med Haksabanovic som framspelare alltså.

– Jag såg att Kalle hade en fin yta så då spelade jag till honom, konstaterade han.

Matchfakta

IK Sirius–IFK Norrköping 0–2 (0–0)

Mål: 0–1 (67) Sead Halsabanovic, 0–2 (88) Kalle Holmberg.

Varning, Sirius: Mohammed Saeid.

Domare: Victor Wolf. Publik: 3795.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johny Daagh