Gerson – om lyckosamma varianterna

Lars Krogh Gerson fixar alla positioner. Nu har han även vunnit på Friends Arena för första gången.

26 juni 2019 07:00

– Ja, det var kul. Den här matchen och Malmö är väl de svåraste borta, tyckte den 27-årige IFK-mittfältaren intill det väldiga AIK-märket i den mixade zonen.

Han var nöjd med tisdagskvällen och IFK:s första vinst här på fem år.

En klar seger mot fjolårets guldlag.

När både Alexander Fransson och Simon Thern saknades fick Gerson ta stort ansvar på det centrala mittfältet, i en 3-4-3-uppställning med hjälp av Kalle Holmberg som lite tillbakadragen forward.

– Att Fransson var borta visste vi. Att Thern inte kunde spela fick vi en antydning om dagen innan. Jag har spelat där förut, sen att det gick bra i dag det var kul. Rollen att spela centralt känner jag hyfsat till ändå från gammalt. Det är mer wingback som jag inte spelat så mycket. Jag gör som Jens (manager Gustafsson) säger. Jag var forward någon gång förra året, vi får väl se, sa Lars med ett skratt.

Efter att ha tränat i Falkenberg och Dagsberg möttes IFK av ett knepigt underlag på Nationalarenan.

– Jag tycker inte att det var jättebra. Det var tunt i gräset, mycket sand och det lossnade mycket. Det är som det är.

Det blev en fysisk kamp, främst mot Enock Kofi Adu, Tarik Elyounoussi och Sebastian Larsson.

– Båda lagen spelade efter förutsättningarna. De lyfte längre på starka forwards. Jag tyckte vi stod upp bra på andrabollar. Vi snackade mycket om det innan. Jens var på "Gudi" (Gudmundur Thórarinsson) och mig att vi måste vinna dem.

Gerson låg också bakom båda målen. Två inåtskruvade hörnor med högerfoten som hittade in till Christoffer Nyman. Två gånger.

– Vi skulle sikta där. Vi har några drag där inne som vi har snackat om. Lite blockeringar och löpningar. Speciellt andra träffade bra. Den vara jag jättenöjd med.

Målen tände den vita IFK-klacken i arenans ena hörn, samtidigt som det blev tyngre på hemmastå.

Matchbilden blev ungefär som han hade förväntat sig.

– När vi fick första målet och de fick en utvisning kändes det ganska säkert, faktiskt, sa Gerson.

På slutet drog Lars på sig ett gult kort från domaren Bojan Pandzic.

– Jag tajmade en tackling fel på en kontring. Jag stoppade en kontring så det var okej. Nu är jag avstängd i hemmamatchen mot Sirius. Jag brukar missa en match per år. Nu blev det lite tidigare än det brukar.

Hårt arbete och en matchplan som höll dukade för bortasegern. Plus ett par avgörande räddningar av målvakten Isak Pettersson. Inte minst när AIK:s landslagsspelare Sebastian Larsson blev helt frispelad efter en missad passning från Ian Smith.

– I början var vi det bättre laget. Sedan slarvade vi och gav bort matchen centralt. Det blev jobbigt efter utvisningen, tyckte Larsson om AIK:s tredje förlust i år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Andersson