Vägen till nationalarenan har gått via förra veckans gräsläger i Falkenberg och två dagar på Dagsbergs IP.

– Det är viktigt för oss att vi har kunnat vara en tid på gräs. Att komma till Friends är kul men det finns en annan charm att komma till Dagsberg. Det var fint där, säger Jens Gustafsson.

Lagkaptenen Alexander Fransson är avstängd i återstarten vilket tvingar Gustafsson till en förändring i startelvan. Exakt hur den kommer se ut får vi vänta med och se.

Artikelbild

| Sead Haksabanovic.

– Vi har några frågetecken ytterligare. Utifrån de svaren kommer vi fatta beslut under morgondagen (tisdag) hur vi ska formera oss, säger IFK-managern som dessutom definitivt kan räkna bort stukade Alexander Jakobsen.

Det återstår att se om Franssons frånvaro öppnar upp för en comeback av Sead Haksabanovic på mittfältet. West Ham-lånet sa i en intervju med Sporten i helgen att han "ville visa för mycket" och att "det låste sig" i våras.

– Det där känner vi igen från många andra spelare som inte har spelat på ett tag. Det är inte ovanligt att man vill spela tio matcher i en match då. Men jag säger som jag sagt tidigare om Sead: jag är inte det minsta orolig. Han kommer hitta grunder för att utvecklas ännu mer och bli en väldigt duktig fotbollsspelare. Han har allt som det kräver men precis som det är i allas karriärer tar det emot emellanåt. Det har det gjort en stund nu men nu förväntar vi oss att han har tagit sig igenom den tuffa tiden och kan vara med och prestera igen för IFK. Han var jätteduktig nere i Falkenberg och alldeles lysande i träning, säger Jens Gustafsson.

IFK är obesegrat i de tre senaste mötena med tabelltrean AIK. I vårmötet på Östgötaporten öppnade IFK med en sanslös offensiv i en match som ändå slutade 0–0.

Jens Gustafsson har svårt att sia om en matchbild den här gången men säger så här om att möta just AIK:

– AIK är ganska konsekventa i sitt spelsätt så på det sättet blir det lite mer förutsägbart. Sen handlar det också om att vi ska våga ta initiativet, men samtidigt vara ödmjuka över att vi möter ett AIK som är väldigt starka. Det är den balansen kan man säga.

På vilket sätt är AIK konsekventa?

– De är väldigt disciplinerade i sitt försvarsspel och duktiga i det. De har ett ganska tydligt spel mot sina forwards och ett inläggsspel därefter som kommer.