Hunt öppnar för dyrare nyförvärv

Peter Hunt öppnar för ett offensivare IFK Norrköping i framtida transferfönster.

– Det är dags att spänna bågen, tycker IFK-ordföranden.

17 maj 2017 19:27

På årsmötet i februari redovisade IFK Norrköping ett plusresultat på 28,5 miljoner kronor men har valt att sitta lugnt på pengarna.

På sikt har Peter Hunt en annan inställning.

IFK Norrköping närmar sig ett antal beslut hur pengarna ska användas för att på bästa sätt gynna föreningen på sikt.

– Det är nödvändigt att vi sätter strategin och ser över hur vi fortsatt kan ta oss uppåt. Vi kommer inte äventyra något men nu när de tunga åren är förbi så ger det oss en del öppningar, menar IFK-basen.

Ungdomsverksamheten är väl fungerande – fick fyra av fem stjärnor i en färsk undersökning av Tipselit – och IFK har fått fram en rad spelare från egna led de senaste åren som nått A-laget och sålts vidare ut i Europa.

Sköna miljoner.

Men det är svårt att bibehålla statusen som en talangfabrik.

– Det är ett litet statistiskt underlag att vi kan fortsätta att få fram en Alexander Fransson och en Christoffer Nyman varje år. Det där går upp och ned och varierar över tid, menar Hunt.

Det i sin tur kan ge ett mer offensivt tänk i sökandet efter nyförvärv.

– Vi har nött på ganska metodiskt i fem-sex år men kommer att ta en värvningsdebatt. Jag vill inte förekomma diskussionen med styrelsen, det är fantastiskt kul att få fram egna spelare och det höjer värdet, men man måste vara realistisk – ska vi ligga i topp måste vi värva spetskvaliteter.

– Vi måste betala högre löner. Bra spelare kostar, det är så det fungerar och är en förutsättning om vi ska göra ett allvarligt försök att ta oss vidare i Europa, resonerar Peter Hunt.

Det riktades en viss kritik mot klubbens passivitet på spelarmarknaden inför den här säsongen.

Efter nio spelade matcher och en topplacering är det svårt att säga att IFK valde fel.

– En svår balansgång. Som du vet var vi inne på Kristoffer Olsson-spåret men vi tackade nej. Det hade kostat oss tio miljoner att lösa och eventuellt 30 procent vid en vidareförsäljning. Lägg till en bra lön på det. Det hade inte varit ansvarsfullt av oss. För att gå plus minus noll hade vi behövt göra en försäljning på 20 miljoner.

Den sportsliga ledningen med managern Jens Gustafsson i spetsen har visat ett stort förtroende för det lag som han har till sitt förfogande.

IFK tittar inte med avundsjuka i blicken mot andra allsvenska klubbar.

– Vår sportsliga grupp tycker inte att det finns så många andra spelare som de vill ha. Det är hedersamt, de vet vad de vill och tycker att de är där de vill vara.

Är du överraskad över starten?

– Vi har en bred trupp, utan de riktiga topparna men sedan vet man att det ofta utkristalliserats någon och nu är det Niclas Eliasson.

Hade du vågat hoppats på att han skulle vara så bra?

– Jens var väldigt intresserad av Niclas som han hade i AIK och trodde på honom. Han fick rätt.

Värvningar inför 2017

Gudmundur Thórarinsson, mittfältare från Rosenborg.

Alfons Sampsted, back från Breidablik.

Arnór Sigurdsson, mittfältare från Akranes.

Simon Skrabb, anfallare/mittfältare från FF Jaro.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung