Handbollen äntligen på väg upp

Handbollen i Norrköping har levt en ganska anonym tillvaro på 2000-talet. Framförallt gäller det herrhandbollen där Norrköpings Handbollsklubb huserat i division 2 i många år. Men till nästa säsong ser man ett ljus i mörkret. I dessa corona-tider vinner NHK en överlägsen seger i ”tvåan” och går därmed direkt upp i division 1.

Det är nu ganska många år sedan man satt i Sporthallen (som för övrigt inte håller måttet för spel i division 1),  kliade sig i huvudet och undrade varför handbollen i Norrköping inte kunde blomma ut igen.

På 1990-talet fanns det ett elitlag i stan i form av NHK:s damer. Under ett par år förgyllde man tillvaron i Mässhallen dit man tvingades flytta för att kunna bedriva elitidrott.

Det gick väl så där om jag inte minns fel. Även herrlaget kvalade mot högsta serien, men här blev det inget napp.

Nej, i början på 2000-talet levde handbollen en tynande tillvaro. Men Hasse Furuheim,  som jobbat i handbollens tjänst i 60 år, vägrade att ge upp och klubben valde att försöka dra igång en bred ungdomssatsning. Det trots att han i stort sett varje år fick nobben, när det gällde byggandet av en ny sporthall i Norrköping. Minns inte hur många gånger Hasse pratade med oss journalister om just en ny hall, men när kommunen flyttade upp elitverksamheten till Mässhallen, kändes det ändå som om att Hasse blev halvnöjd.

Träffade honom nyligen och fortfarande finns det drömmar om att stan ska få en ny sporthall. Den gamla, vid Centralbadet, är ju nästan lika gammal som NHK som klubb (bildades 1941).

Nu är det inte bara brist på hall som gjort att handbollen brottats med stora problem. Ett annat problem är att Norrköping aldrig fått något handbollsgymnasium. Det har gjort att så fort lovande spelare kommer upp i 16-årsåldern har de valt att flytta från stan, oftast ner till västkusten. Det handlar om ungdomar som fostrats från barnsben i NHK/NKIK-regi och sedan hamnat i de stora handbollsklubbarna på västkusten. Det handlar både om tjejer och killar, det senaste exemplet heter Felix Claar, 23, som nu är tongivande i Alingsås HK, såg honom totalt dominera i TV-mötet mot Malmö för en dryg vecka sedan. Felix har redan uppmärksammats på landslagsnivå och flyttar efter den här säsongen till Danmark där han blir proffs hos danska mästarna Ålborg.

–  Det känns som helt rätt steg för mig i min karriär att komma till en toppklubb i Danmark. Jag fått ett bra intryck när jag besökt klubben och fått höra hur de vill använda mig, säger Felix till Alingsås HK:s hemsida och tillägger:

–  Jag är jätteglad för min tid i först Norrköping och sedan Alingsås där jag utvecklats och formats till den spelare jag är i dag.

Felix kom till Alingsås som 16-åring och har hunnit med att spela runt 200 matcher i klubben. Redan 2014 var han med och bidrog till klubbens SM-guld och i fjol blev det finalförlust  mot  Sävehof.

Förra året tvingades vi säga adjö till två stora idrottsledare från Norrköping. Göran Österberg, mr Sleipner, och Vargarnas stora profil Torsten Sahlin tvingades lämna jordelivet.

Nyligen kom även sorgebeskedet att Rolf Björklund, damhandbollens stora profil, tvingades ge upp efter att ha var sjuk i Parkinson, i många år. Jag har själv stött på Rolf flera gånger på gångvägen bakom vårt hus i Smedby när han varit ute och gått med sin fru. 

Rolf har alltid varit en kämpe och valdes till hedersordförande i NKIK i november i fjol. Rolf hade bland annat 28 år som ordförande i klubben och var dessutom general för populära endagarsturneringen Östgöta Cup i många, många år.

–  Rolf var en man med ett stort och varmt handbollshjärta, säger exempelvis Susanne Hossman som var en av spelarna i klubben under 1980-talet och även haft en son, Martin, som varit framgångsrik inom handbollen men avslutade sin karriär i fjol och numera bor i Nybro.

Rolf hyllades rejält vid klubbens 90-årsjubileum i fjol, då han även fick möjlighet att träffa sina ”gamla tjejer” som han haft i sina olika lag.

–  Alla var framme och ville prata minnen med honom. Han var då klar i minnet och lycklig i stunden. Vi kommer minnas honom med ett leende och allt han gjort för oss under sina år, slutar Sussie Hossman i en hyllningsartikel över Rolf Björklund.

Onekligen har Norrköping mist en stor ledarprofil. Minns honom själv som alltid lika hjälpsam och trevlig när man ville intervjua honom. 

Tyvärr har damhandbollen i Norrköping i dag sjunkit allt djupare ner i seriesystemet och NKIK klarade sig med ett nödrop kvar i division 2.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa