Handbollen har kommit i kläm när Mässhallens A- och B-hall används som vaccinationscentral mot coronaviruset.
När NKIK och NHK ska starta upp verksamheterna inför hösten är det hallbrist för de ordinarie verksamheterna.
Båda klubbarna har förståelse för att Mässhallen tas i bruk för att minska smittspridningen men efterlyser en bättre kommunikation med kommunen för att lösa hallfrågan.
– Vi är väldigt besvikna över den obefintliga dialog som finns från kommunens sida, säger NHK-ledaren Anders Bergquist som driver frågan för klubbens räkning.
Bergquist har skickat ett brev (som har godkänts av NKIK:s ordförande Thea Wåhlin) till berörda i Kultur & Fritid som beskriver NHK:s och NKIK:s akuta situation. Där påpekas att klubbarna behöver ha ett flertal besked. De efterlyser inte minst en direkt kommunikation men har hela tiden hänvisats till mailkonversation.
– Kommunen säger att de ska lösa det men vi har inte sett det än, exempelvis ett bollnät bakom mål i Sandbyhovshallen. Det är svårt med planeringen när vi inte vet hur det ska bli, säger Thea Wåhlin.
Vad gäller ungdomslagen fungerar det att använda Sporthallen och Bråvalla för matcher. För de spelare som är över 15 år (åtta olika lag och 60–70 hemmamatcher kommande säsong) önskar klubbarna få klartecken att använda Sandbyhovshallen, den enda "klisterhallen" med tillräckligt säkerhetsavstånd utanför planen.
Då måste dock NHK:s A-lag i division 1 få dispens från förbundet eftersom Sandbyhovshallen inte uppfyller arenakravet för den divisionen. Arenakravet innebär också att hallen ska vara tillgänglig för ett tekniskt möte en timme före match.
– Vi ser därför att kommunen behöver vara restriktiv med att godkänna andra arrangemang i Sandbyhovshallen. Om tid i stället säkras i Åby Arena så kan det dock fungera, konstaterar Anders Bergquist.
Gällande NHK:s A-lag i division 1 finns det andra saker att ta hänsyn till. Alla matcher streamas och det ska exempelvis sättas upp reklamskyltar till hemmamatcherna.
Att lagens träningstider är spridda mellan Sandbyhov och Bråvalla är också långt ifrån optimalt.
– För ungdomslagen får vi göra det bästa av situationen och acceptera läget. För seniorlagen fungerar det inte logistiskt att ha material som ska tas med till hallarna för varje träning. En lösning med dubbel uppsättning av material blir dyrare för oss föreningar, men vi ser att det är en kostnad vi får ta, säger Anders Bergquist.
Både NHK och NKIK, som liksom alla andra idrottsklubbar har drabbats hårt av coronarestriktionerna det senaste året, känner att klubbarna nu står inför nya utmaningar med att lappa ihop verksamheterna.
– Detta kommer gå ut över de flesta lag i båda föreningarna, både barn och seniorer. Det är anmärkningsvärt att Sveriges nionde största kommun inte kan erbjuda bättre möjligheter för inomhusidrotten än vad man kan göra i dag. Både NHK och NKIK vill utveckla handbollen i Norrköping. Hur ska Norrköpings kommun hjälpa oss att nå våra ambitioner? frågar sig Anders Bergquist.
Thea Wåhlin påpekar den generella hallbristen i kommunen där handbollen också konkurrerar med andra idrotter.
– Kommunen gör nog sitt bästa men det är mycket idrott som ska få plats på samma ställe. Det är klart att det kommer lösa sig på något sätt. Förhoppningsvis är inte den här situationen för alltid och vi får väl åka till Söderköping i värsta fall, säger hon.