Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Guide: Så fortsätter jakten på VM-medaljerna

Betydligt tuffare motstånd – men ändå ett svenskt drömläge för att nå slutspelet. Här är allt du behöver veta inför mellanrundan i handbolls-VM.

Sverige går in i mellanrundan med full pott.

Sverige går in i mellanrundan med full pott.

Foto: Adam Ihse/TT

Handboll2023-12-06 16:22

+ Så fungerar mellanrundan

Mellanrunda – eller huvudrunda som den också kallas – är den fas som påbörjas efter det inledande gruppspelet och före slutspelet. 32 lag har blivit 24 eftersom bara tre av fyra lag går vidare från varje grupp.

Nu slås grupperna ihop så att grupp A och grupp B bildar en ny grupp i mellanrundan. Grupp C slås ihop med grupp D och så vidare.

Alla lag tar med sig poängen de spelat till sig mot de övriga avancerade lagen i gruppen.

+ Drömläget

Eftersom Sverige vann sina tre gruppspelsmatcher tar landslaget med sig maximala fyra poäng (segern mot jumbon Kina räknas bort) till mellanrundan. Det innebär att Sverige – tillsammans med Montenegro – på förhand har slagläge för att nå slutspelet i danska Herning. Bara de två bästa lagen från varje mellanrunda går nämligen vidare till kvartsfinal.

Tabellen i mellanrundan ser ut enligt följande:

1. Montenegro, 4 poäng, +20 i målskillnad.

2. Sverige, 4 poäng, +13 i målskillnad.

3. Ungern, 2 poäng, +13.

4. Kroatien, 1 poäng, -5.

5. Senegal, 1 poäng, -8.

6. Kamerun, 0 poäng, -33.

+ Sveriges matcher

7 december: Sverige–Kamerun (20.30).

9 december: Sverige–Ungern (20.30).

11 december: Sverige–Montenegro (20.30)

13, 15 och 17 december: Kvartsfinal, semifinal och final i Herning.

+ Nyckelmatchen

Sverige har redan spelat mot Kroatien och Senegal. Härnäst väntar Kamerun på torsdag, Ungern på lördag och Montenegro nästa vecka.

Alla matcher är viktiga i jakten på en förstaplats i mellanrundan – samtidigt talar mycket för att måndagsdrabbningen mot Montenegro kan bli avgörande.

– De är kända för att alltid spela på gränsen till fult försvarsspel. Jag kommer ihåg att våra mittsexor inte ens fick komma in på linjen tidigare. Det kommer bli tufft men också roligt, säger målmaskinen Nathalie Hagman.

+ Läget i truppen

Den svenska truppen är så gott som helt skadefri. Högersexan Mathilda Lundström missade premiärmatchen mot Kina efter att ha drabbats av en känning i baksidan av ena låret. Samtidigt vilades Linn Blohm mot Senegal på grund av en känning som hon ådrog sig i genrepet mot Tyskland.

Båda är sedan dess tillbaka i spel för Sverige.

+ Det måste Sverige förbättra

Den svenska formen får beskrivas som god efter tre raka segrar. Inte minst har försvarsspelet imponerat där båda målvakterna Evelina Eriksson och Johanna Bundsen visat fin form medan försvarskuggen Anna Lagerquist med framgång styrt i den svenska defensiven.

Offensivt har Sverige däremot inte riktigt fått till det helt och hållet. Många fina chanser har visserligen skapats, men oskärpa i avsluten har i vissa fall ställt till det för svenskorna.

– Det är fortfarande en del tajming i anfallsspel och omställningsspel som vi behöver förbättra, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

+ Inget favoritfall

Stornationerna har seglat igenom gruppspelet. För svensk del gäller det att hålla ett extra öga på den mellanrunda där Danmark, Tyskland och Rumänien spelar.

Ettan och tvåan där möter nämligen ettan och tvåan i Sveriges mellanrunda i kvartsfinalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!