Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Varpatåget gjorde stopp på fotbollsskolan i Grytgöl

Varpatåget gjorde på onsdagen ett stopp på Björkliden i Grytgöl. Ett 60-tal ungdomar och ledare i Grytgöls IK:s fotbollsskola fick en uppvisning i varpa av Sveriges fyra bästa juniorer.
Besöket föranleddes av att USM och SM spelas i Grytgöl 2008 respektive 2009.

Foto:

GRYTGÖL2007-06-14 06:00
De flesta varpaklubbar finns på Gotland, där varpan är en nationalsport.
- Av 58 klubbar i Sverige finns 26 på Gotland, säger Svenska Varpaförbundets generalsekreterare sedan tre år, Thorbjörn Fosseng.

Propaganda
Fosseng, förbundskaptenen Els-Marie Lithberg och landslagsjuniorerna Joel Andreasson, Jimmy Björklund, Sara Azrak och Klara Holmgren gästade Grytgöl i går förmiddag. Gruppen är ute på en propaganda- och good-will-resa som man döpt till Varpatåget.
På tisdagen var de i Stockholm och efter Grytgöl vände de tillbaka till Stockholm och Bosön. På lördag deltar de på Riksidrottsmuséet i Stockholm och Varpatåget avslutas 19-20 juli med Halmstad Marina festival.

Applåder
I Grytgöl demonstrerade juniorkvartetten spelet i en lagmatch, två mot två. Sara Azrak hör hemma i Södertälje, Klara Holmgren, Jimmy Björklund och Joel Andreasson bor på Gotland.
De spelade först till tolv poäng. Det gäller att få varpan att hamna så nära en liten uppåtstående målpinne som möjligt. Killar kastar från avståndet 18-20 meter, tjejer från 15-18 meter. Fotbollsungdomarna applåderade artigt när pinnen fick sig en kyss.

GIK senaste klubben
Grytgöls IK är den färskaste klubben som välkomnats i varpaförbundet. För att varpan ska få draghjälp och fotfäste i den här delen av landet har förbundet lagt USM i Grytgöl i augusti 2008 och stora SM i slutet på juli året därefter.
I år lockar USM ett 70-tal utövare och SM i Ronneby runt 200 spelare.

På väg uppåt
- 200 deltagare är dåligt, säger generalsekreteraren Thorbjörn Fosseng. Det kan dels bero på att vi haft i Ronneby flera år i rad och spelarna tröttnat, dels att gotlänningarna tar ett mellanår och laddar för SM på Gotland nästa år.
Varpasporten har fått vidkännas en vikande trend med färre och färre licensierade spelare år från år. Senaste månaderna har nylicensiserade spelare kommit till och det är främst ungdomar i åldern 10-15 år.
- I maj var det riktigt skjojigt att se kurvan peka uppåt. Förhoppningsvis har tappet stannat upp. Propagandelen som vi inlett ska hjälpa oss, säger Thorbjörn Fosseng.
I dag finns ingen varpaklubb norr om Sundsvall. Tidigare var Norrbotten och Västerbotten stora varpadistrikt. Den tappade marken vill varpaförbundet återerövra.

Bara Sverige i dag
Av de nordiska länderna är det bara Sverige som spelar mästerskap. Varpan existerar knappt i Finland,. Danmark, Norge och Island.
Målet för Svenska Varpaförbundet är att få igång spel i grannländerna plus de baltiska staterna, så att NM och EM framöver kan bli verklighet. För svenska varpakastare är SM än så länge det största mästerskapet.
Historiskt sett var varpan stor i forna Jugoslavien. I de nya republikerna hoppas det svenska förbundet på sikt också kunna få fart på varpan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!