Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Uppsving för den lokala golfen: "Folk fått mer ledigt"

Antalet rundor har mer än fördubblats på Finspångs Golfklubb. Men allt är självklart inte bara positivt i coronatider.

Mauritzbergs Golfklubb har liksom många andra östgötabanor upplevt en spelökning i år.

Mauritzbergs Golfklubb har liksom många andra östgötabanor upplevt en spelökning i år.

Foto: Peter Holgersson

Golf2020-05-14 09:54

Statistiken för april får klubbchefen Jonas Abrahamsson att gnugga händerna. 1200 rundor 2019 har blivit 2500 rundor 2020.

– Jag är inte ett dugg förvånad. Golf är ett väldigt bra sätt att umgås på. Vissa företag har korttidspermitterat också och folk har fått mer ledigt. Vi har inga som åker på utlandsgolfresor i år heller, konstaterar han.

FiGK har också kunnat räkna in 90 nya medlemmar i år, varav 20 är nybörjare.

– Det är många som har tagit upp golfen igen. Det är också många som har upptäckt att man kan få friskvårdsbidrag för att spela. Det tränas mycket, försäljningen i shoppen går också bra och banan har nog aldrig varit så här bra för säsongen. Det är sommarklass. Dels har vi haft en skonsam vinter, dels har vi jobbat oerhört hårt med banan, fortsätter Jonas.

Det stora tappet för Finspång ligger i stugbyn där Jonas Abrahamsson kalkylerar med en nedgång på 35 procent. Det är bara folk från närområdet som bokar in sig där nu.

– Hela maj var fullbelagt med gäng från Stockholm och så men allt det bokades av, konstaterar han.

Går ni plus eller minus totalt?

– Vi har tvingats spara in på en del annat, förutom banan, och kommer inte gå minus. Men det bygger på att min nya prognos håller, och då måste tävlingsförbudet hävas 1 juli som det har sagts. Golfveckan är viktig för oss och sen har vi vår Pro-Am i slutet av augusti, säger Jonas Abrahamsson.

Trenden är liknande hos övriga klubbar i de östra länsdelarna. På Bråviken har det också fördubblats från 3 938 rundor i april 2019 till 7 724 rundor i april i år.

– Det kan vara väderberoende också men det är jättekul att folk spelar golf. Det är medlemsspelet som har stått för ökningen eftersom folk inte reser för att spela nu. Det är många som har tagit upp golfen igen och kanske har ett större medlemsskap också. Det vi har tappat är ju gängen som kommer utifrån och kanske spelar tre dagar i rad. Det är mycket intäkter på de gästerna, konstaterar Tommy Karlsson, marknads- och kommunikationsansvarig på Bråvikens Golfklubb.

Siffrorna för Norrköping Söderköping Golfklubb och Bryttsätter blir svåra att jämföra eftersom banorna inte öppnade vid samma tidpunkt i år och i fjol. 

– Men det är klart större tryck i år. Det är fler folk på banorna och man måste ha god framförhållning för att boka, konstaterar Marcus Ahlmark från NSGK.

– Intrycket är att det är en ökning, både för medlemsspel och green fee. Sen är det svårt att göra en jämförelse redan nu eftersom mycket beror på vädret också. Men vi är försiktigt optimistiska sett till hela året, säger Jesper Cernold på Bryttsätter.

Ingelsta Golfklubb vill inte offentliggöra några siffror men David Ivarsson, marknadsansvarig, konstaterar att det har varit en "markant ökning" 2020.

– Det är nog både den milda vintern och coronan som har spelat in, säger han.

Waldemarsviks GK:s niohålsbana har inget system för spelstatistik men klubbchefen Fredrik Nilsson kan ändå se en uppgång.

– Vi har ökat ganska mycket, så mycket vet jag. Det är fler lokala spelare, säger han.

Juha Lipsanen, vd för Mauritzbergs Slott & Golf, påpekar också svårigheten att jämföra olika vårar med tanke på väder och att påsken infaller olika. 

– Vi har ändå haft 20 procent mer spel i år den senaste månaden jämfört med våra bästa år. Vi har däremot sett en nedgång på hotell- och restaurangsidan men nu har det börjat att komma in mer och mer sista minuten-bokningar, säger han.

Golf i Östergötland

I Östergötland finns 19 golfklubbar. Några av dem, som Landeryd, har flera banor.

Sammanlagt finns 345 golfhål att spela i Östergötland.

2019 hade Östergötlands golfklubbar sammanlagt 41 019 medlemmar.

Störst i länet är Bryttsätter med 12 630 medlemmar.

I länet är 23,4 procent av medlemmarna kvinnor. 6 procent av dem är barn och ungdomar under 21 år.

Genomsnittsåldern för en spelare i länet är 48,4 år.

2019 spelades 401 889 sällskapsrundor på en klubb i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!