Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sagström: "Puttern var iskall"

Till en OS-medalj räckte inte spelet. Frågan är om det räcker till en plats i Solheim Cup? De närmaste veckorna är helt avgörande för Madelene Sagström och Anna Nordqvist.

Madelene Sagström under sista rundan i OS.

Madelene Sagström under sista rundan i OS.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Golf2021-08-07 03:52

Efter Henrik Stensons OS-silver i Rio de Janeiro fanns förhoppningar om en ny svensk medalj i golf. Två slag skiljde Madelene Sagström från en kamp om bronset inför finalrundan.

När det väl var över – hon slutade på delad 20:e plats hela nio slag från medalj – fick hon i stället följa särspelet om OS-bronset och silvret via tv:n.

— Besviken men jag spelade inte bra så det finns inget att skylla på. Puttern var iskall och man vinner inte tävlingar om man inte puttar bra, konstaterade svenskan.

Inledde starkt

Hon inledde OS-tävlingen på ett sätt ingen kunnat hoppats på, sedan har det gått tyngre och tyngre. 66, 68, 71 och slutligen 72 slag var en trend i fel riktning, särskilt som några av de största namnen i stället klev fram. Längst fram fanns nu världsettan Nelly Korda, USA, som efter svängig finalrunda tog OS-guldet, ett slag före hemmahoppet Mone Inami som i särspel besegrade Lydia Ko, Nya Zeeland, om silvret.

Trots missen var dock Sagström ändå nöjd:

– Överlag är jag stolt över att jag varit med och slagits om medaljerna, säger hon.

För tävlingens andra svenska, Anna Nordqvist var det lite tvärtom, en knackig start har följts av en bättre avslutning vilket till slut gav en delad 23:e plats, två slag bakom Madelene Sagström.

Nu väntar jakten på en plats i Europas Solheim Cup-lag för svenskduon. Båda två var inför OS utanför Europalaget och det finns nu två chanser kvar att spela in sig i laget, först Europatourtävlingen i Skottland, därefter British Open på klassiska Carnoustie.

– Det är klart att Solheim Cup är ett stort mål. Jag har varit på resande fot i sju veckor nu och det är tufft spelschema men jag hoppas kunna göra två starka veckor för jag älskar Solheim Cup och matchspel, säger Nordqvist som bland annat var med i Europas lag 2019.

Avgörs i USA

Sagström var med 2017 på bortaplan i USA. I år avgörs det också i USA, i Toledo, första helgen i september.

– Spelar jag bra så tar det hand om sig själv, gör jag inte det så tar det också hand om sig själv, säger Sagström.

Nordqvist hoppas hennes rutin kan fälla ett avgörande om hon inte spelar sig till en plats och i stället då kan få ett av sex så kallade wild cards.

– Det kan vara tufft att ha för många rookies i laget och det är väldigt stor skillnad att spela i USA och framförallt med publik med tanke på hur spelarna ”använder publiken”, säger hon.

Just Solheim Cup och herrarnas motsvarighet, Ryder Cup, har blivit känt för sitt publiktryck, helt annorlunda mot vanliga golftävlingar. Den här upplagen av tävlingen kommer också vara speciell då man i USA nu kommer tillåta publik på tävlingen, dock bara amerikaner då reserestriktionerna fortfarande ligger fast.

– Det här kan vara väldigt överväldigande för de som inte varit med tidigare, säger Nordqvist.

Rättad: I en tidigare version fanns felaktiga uppgifter angående tidigare Solheim Cup-erfarenheter för Sagström. Rätt är att hon varit med en gång tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!