Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kolla när vinnaren blir blåst: "En tidig julklapp"

En envis 21-åring som var duktig i både slalom och handboll – och inte har låtit dyslexin hindra honom. Adam Samnegård blir den andre golfaren att få SIB:s stipendium. "En tidig julklapp", säger han efter att ha fått en rikgit överrasning vid ett träningspass.

Adam Samnegård ska plugga klart i USA och sedan är planen att bli proffs.

Adam Samnegård ska plugga klart i USA och sedan är planen att bli proffs.

Foto: Tim Södergren

Golf2021-12-03 17:56

Sporten fick vara med när Sällskapet idrottens bröder, SIB, smög sig på talangen under svingträningen med pron Peter Sunell inne i den ombyggda vagnboden på Klinga, den ena av Norrköping Söderköping golfklubbs två anläggningar. 

Checken överlämnades av Tommy Jonsson, Håkan Wetell och Nils Thuleborn – som fick hjälp med blåsningen av Adams pappa Pelle. 

En vink om vad som skulle ske hade vinnaren dock fått på förmiddagen. Det avslöjade han direkt efter ceremonin.

– Jag såg att det swishats 20 000 kronor till mitt konto. Undrade just var de kom ifrån...

Skrattade Adam Samnegård innan han medgav hur stort det är att hamna i samma sällskap som Lotta Neumann, den första golfaren att belönas med priset. Det skedde 1982 – sex år före Finspångsstjärnans historiska seger i US Open.

Nu har sällskapet alltså hittat ännu en målmedveten och lovande idrottare att hjälpa en bit på vägen.

Jursla-killen studerar sin andra termin på Western New Mexico University, efter två år i Kansas. Tre återstår för Adam som under 2021 vann sin första tävling på amerikansk mark, under sina sista tid på Garden City.

– Målet är att vinna någon mer tävling, både i lag och individuellt, att prestera bra i skolan och ta examen med "honors". När jag kommer hem till Sverige igen är planen att bli proffs, säger han till Sporten.

Väl medveten om att steget kan vara stort.

– De stora collegespelarna får inbjudningar och tar sig ut snabbt och smidigt, men andra tar det stopp för. För vissa har blivit för mycket golf under de fyra åren och de satsar istället på den utbildning de skaffat sig där borta. För egen del tänker jag att det finns tidigare proffs här på klubben som man kan be om råd, hur gjorde de? Självklart ska jag göra det på mitt eget sätt när det är dags.

Med envisheten och den stora kärleken till golfen ("det är därför jag håller på") som sina styrkor kan det vara lätt att tro att Adam Samnegård haft en gräddfil till sina framgångar. 

Men han har också kämpat med sin dyslexi.

– Jag fick reda på det i tvåan på gymnasiet och fick hjälp tack vare en väldigt bra mentor. Redan på lågstadiet anade vi att något var fel, men skolan tog inte tag i det, berättar han.

Pappa Pelle fyller i:

– Hemma visste vi (mamma Helen också) hur hårt han jobbade i skolan utan att det gav rättvisa resultat. När det konstaterades att Adam har dyslexi blev allt bättre, han fick mer tid och möjligheter att lyssna på uppgifterna istället. Det blev en lättnad för alla inblandade.

– Jag får hjälp där borta också, även sent på kvällen kan du skicka mejl och få svar. Mina problem är inte jättestora men det underlättar i längden. Men personligen tycker jag inte studierna är så tuffa som i Sverige. Bara du gör dina läxor så klarar du kursen, säger Adam som har ledarskap som huvudämne.

Den tidigare slalom- och handbollstalangen som gjorde sin första hole-in-one på golfbanan innan han fyllde tio trivs ypperligt i Silver City, ett samhälle med runt 10 000 invånare – på nästan 1800 meters höjd över havet – där han delar en lägenhet på campus med tre av kompisarna i golflaget.

– Vi möter bättre spelare, spelar finare banor, flyger ofta till tävlingarna. Vi avslutade på Hawaii innan jul, det var en riktig häftig upplevelse, berättar Adam.

Bland hans meriter finns en seger i Östgöta Junior Open och Adam Samnegård, med +3,2 i handicap, har som bästa tävlingsrond gjort 64 slag.

De har också prisats

Här är några av de 48 ungdomar som tidigare fått stipendiet av SIB: Gary Andersson, simning (1973) Pär Arvidsson, simning (1975), Lise-Lotte Neumann, golf (1982), Jonas Jacobsson, skytte (1984), Pernilla Wiberg, alpint (1985), Malin Baryard, ridsport (1990), Andreas Gustafsson, boxning (1998), Elin Kättström, bågskytte (2002) och William Svensson, bowling (2020).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!