Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här hyllas Lotta för sin magiska karriär

En svensk världsstjärna kom hem och hyllades vid golfens Hall of Fame i Landskrona. "En fantastisk fin punkt på karriären", säger Lotta Neumann.

Här tar Finspångs historiska världsstjärna plats i golfens absoluta finrum, när Lotta Neumann hyllades under tisdagen vid en ceremoni i Landskrona. "Jag är hedrad och glad", säger Lotta om sin plats i Hall of Fame vid Golfmuseet.

Här tar Finspångs historiska världsstjärna plats i golfens absoluta finrum, när Lotta Neumann hyllades under tisdagen vid en ceremoni i Landskrona. "Jag är hedrad och glad", säger Lotta om sin plats i Hall of Fame vid Golfmuseet.

Foto: Mats Willner

Golf2022-06-28 19:30

Vinden från Öresund smeker solskenet över Skåne.

Här, på gränsen till kontinenten, tog Liselotte "Lotta" Neumann, 56, plats i svensk golfs absoluta finrum, när hon såväl bokstavligen som bildligt hamnade på väggen i Hall of Fame i Svenska Golfmuseet på Landskrona GK tillsammans med sex andra legendarer och pionjärer i Annika Sörenstam, Viktor H Setterberg, Erik Runfelt, Liv Wollin, Henrik Stenson och Sven Tumba.

undefined
"Det känns otroligt... Jag är hedrad och glad", säger Lotta Neumann, som tagit plats i golfens Hall of Fame, till Sporten på plats i Landskrona.

Sporten var på plats, när Finspångs egna historiska världsstjärna, hyllades av Golfförbundet.

– Det känns otroligt... Jag är hedrad och glad, säger Lotta.

Den silvriga utmärkelsen, som speglar sig i solen, är bekant från triumfens ögonblick.

– Baltimore..., säger Lotta och ler.

undefined
Den magiska aftonen i Baltimore 1988 banade vägen för det svenska golfundret.

Ett par minuter senare, när vi kliver upp på andra våningen i klubbhuset och Golfmuseet, bryts den andäktiga tystnaden mitt i historiens vingslag av en tv-kommentators uppspelta röst. 

Den tar oss tillbaka till natten mellan den 24 och 25 juli 1988 i Baltimore, när golfen plötsligt hamnade på löpsedlar och i radio- och TV-sändningar tack vare en nykomling från Vibergabanan och Finspång. 

Lotta mötte den allra sista dagen av US Open i ledning, men hade en sömnlös natt bakom sig och utmanades tidigt av amerikanskan Patty Sheehan. En miss – en tung fyrputt (!) på åttans green – kunde ha blivit slutet, men den blev istället starten på den historiska dagen. 

Nerverna släppte och Lotta Neumann rullade i fyra birdies (ett under par) på de sju sista hålen, där just en var särskilt speciell och minnesvärd.

"Om Neumann sänker den här stänger hon dörren för resten... och hon sätter den!". 
 

undefined
Caddien Mark Scott och Lotta Neumann delade många framgångar tillsammans – inte minst US Open.

Lotta hade inlett sitt samarbete med caddien Mark Scott samma år. När paret nådde 17:e hålet hade hon en svår putt för birdie på en lutande green. 

Mark Scott tog ett par kliv fram till Lotta före putten. Han kände av den osannolika segervittringen, men var också nervös.

”Just get it close (lägg den nära)”, sa han.

Lotta sänkte och vände sig om mot sin jublande caddie.

”Was it close enough (var det tillräckligt nära)?”, frågade hon med ett leende.

Lotta, som står längst bak och ser allt, ler åt minnet 34 år senare.

Mark Scott lät Lotta Neumann gå ensam i triumf längs 18:e fairway och möta publikens hyllningar. 

En okänd svenska satte alla på plats och stal uppmärksamheten. Den segern, den första blågula i en "major" banade vägen för det svenska golfundret.

Hur mycket tänker du på den segern idag?

– Den dyker upp lite då och då i tankarna, när man sitter och tittar på gamla bilder. Folk brukar faktiskt fortfarande komma fram, när jag är ute på tävlingar och prata om just den segern eller be om en autograf på ett kort från Baltimore. Det händer.

undefined
Pappa Rune och mamma Ingegerd Neumann mötte upp sin dotter Lotta, när hon kom hem från sin historia seger i US Open 1988.

Så dyker en 22-årig Lotta Neumann upp på skärmen igen.

"Jag har precis pratat med mina föräldrar, som hade följt tävlingen där hemma. De var lika lyckliga och glada som jag, men det enda de saknade var att jag inte vände mig mot kameran och hälsade hem", säger hon.

"Du får chansen här... säg något på svenska", ber tv-reportern.

"Hej mamma och pappa... Jag älskar er. Det är ni, som har gjort det möjligt för att jag skulle komma hit dag. Jag vill också tacka min tränare Pierre (Karström), som hjälpt mig på vägen."

Lotta torkar bort en tår i ögonvrån.

Mamma Ingegerd och pappa Rune var alltid där genom den långa karriären. Föräldrarna – och storebror Mats – lockade ut Lotta till Vibergabanan i unga år, men hon var inte särskilt intresserad av golfen till en början.

– Nej... jag cyklade mest omkring på banan medan de spelade, men så en dag testade jag och fastnade direkt. Det hände inte något särskilt. Det bara blev, säger Lotta.

undefined
Barndomsvännen Katarina Vangdal, som är golfens förbundskapten i dag, från Norra Storängsvägen i Finspång, svägerskan Anne-Lie och storebror Mats Neumann delade Lotta Neumanns stora dag, när hon bokstavligen och bildligt tog plats på golfens Hall of Fame på Golfmuseet i Landskrona.

Resten är, som vi säger, ett stycke svensk golf- och idrottshistoria.

I Golfförbundets motivering till Hall of Fame står det:

"Liselotte Neumann är Sveriges första världsstjärna i golf. Som 15-åring vann hon SM i slagspel med den lägsta scoren någonsin för en svensk dam över en 72-håls tävling. "Först och yngst" blev sedan ett signum för Lotta under det decennium som följde. 1988 vann hon majorn US Women’s Open, också då med den lägsta scoren någonsin. Hon var med och vann proffs-VM för lag, deltog i sex raka Solheim Cup, vann totalt 25 professionella tävlingar, varav 13 på LPGA-touren, och var rankad tvåa i världen 1994. År 2013 var Lotta kapten för det europeiska Solheim Cup-lag som för första gången vann tävlingen på amerikansk mark. 2021 blev hon ”runner up” vid Senior US Women’s Open."

"Först och yngst" följde Lotta i spåren från det där magiska SM-guldet i Jönköping.

undefined
Lotta Neumann och Liv Wollin tar plats på golfens Hall of Fame i Landskrona.

Liv Wollin, som var på plats under tisdagens hyllningar, kunde inte tro sina ögon, när hon såg Lotta Neumanns vinnarresultat 282 slag över 72 hål.

"Jag vägrar tro på det här. Ingen tjej kan göra 282 slag på Jönköping – absolut inte en 15-åring. En flicka som vid 15 års ålder kan göra 282 måste ha en obegränsad kapacitet. Det mesta förbleknar när man gör i jämförelse. En stjärna är född", sa hon i Svensk Golf då.

– Jag minns den där tävlingen. Lotta var ju inte proffs då utan fick en symaskin från Husqvarna i pris, säger storebror Mats, som gick caddie åt lillasyster under finalvarvet.

Mats var tillsammans med sin fru Anne-Lie och Lottas barndomsvän Katarina Vangdal, som är svensk förbundskapten i golf, på plats i Landskrona under tisdagen.

undefined
Lotta Neumann från då till nu... Barndomsvännen Katarina Vangdal, som är golfens förbundskapten i  dag, från Norra Storängsvägen i Finspång bjöd på en och annan rolig anekdot från alla åren tillsammans genom karriären.

Lotta och Katarina växte upp tillsammans på Norra Storängsvägen i Finspång och började träna ihop.

– Jag försökte verkligen hänga på i Lottas träningstakt, men hade inte en chans. Hon var tidigt något utöver det vanliga, säger Katarina och berättar om en rolig anekdot i jakten på träningsmöjligheter under vinterhalvåret.

– Rolf Nordenberg, som var ordförande i klubbens juniorkommitté, var också föreståndare för Systembolaget i Finspång. När butiken stängde spände han ett ynkligt nät i mellan backarna längst bak i lagret, där vi fick en väldigt konkret träning i konsten att slå rakt. Det var inte särskilt brett utrymme så det var fokus vid varje slag, berättar Katarina.

Lotta Neumann firade midsommar hemma i Finspång och träffade släkt och vänner, men flyger hem till USA under onsdagen.

– Jag har inte varit hemma i Sverige på över tre år. Det var fint att kunna komma hem och säga hej igen och ta emot den här utmärkelsen, säger Lotta, som fortfarande tävlar då och då.

– Det blir fyra-fem av de största tävlingarna på Legends Tour. Jag är fortfarande nervös, när jag ställer mig på det första utslaget. Jag spelar också för att vinna. Det försvinner aldrig.

Liselotte Neumann

Född: 20 maj 1966 i Finspång.

Moderklubb: Finspångs GK.

Bor: Palm Springs, Kalifornien.

Proffssegrar: 25 (13 på LPGA-touren i USA, åtta på Europatouren, två på Japantouren, en i Australien och en i Singapore) och etta i World Cup tillsammans med Annika Sörenstam 2006.

Lotta har spelat i sex Solheim Cup (1990, 1992, 1994, 1996, 1998 och 2000) och ledde, som kapten, Europa till den första seger mot USA i USA 2013.

Aktuell: Sveriges första majorvinnare (US Open 1988) hyllades vid golfens Hall of Fame.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!