För en tid sen presenterade tidningen Svensk Golf en ranking över landets 25 vackraste golfhål.
Östergötland fick med två på listan.
Ombergs hål nummer 14, det långa par 5-hålet som sträcker sig ner mot greenen precis på kanten av ett stup ner mot Vättern och med hänförande utsikt ut över vattnet och mot fastlandet på andra sidan.
Och så hål 11 på Åtvidabergs GK, det som i folkmun kallas Långa sjö.
Förklaringen till det är enkel. Hela hålet, ett par 5, mäter 460 meter från gul tee och hela vänstersidan vaktas av Bysjöns vatten och formar ett hinder som man aldrig blir av med.
Fråga bara undertecknad som vid testspel slog ett bra utslag från tee och ett andraslag till 105 meter kvar för att sätta tre inspel i vattnet till vänster om green...
– Det är en utmaning, säger Gustaf Adelswärd och ler. Ett bra uttryck för att beskriva känslan när man kommer till det hålet är med en skräckblandad förtjusning.
Familjen Adelswärd äger Villa Baro AB som sköter driften och underhållet av hela anläggningen och har ett nära samarbete med Åtvidabergs golfklubb, som har sin verksamhet på golfbanan.
Historien om golfbanan går tillbaka till början av 1900-talet då området var trädsgårdsmästarskola och ägdes av Gustafs farfarsfar Theodor Adelswärd. I mitten av 1950-talet lades skolan ner, efter att staten dragit in de stöd som fanns.
– Då bestämde sig min farfar Eric att bygga en golfbanan här. Han hade börjat spela golf inne i Linköping och var mycket road av det. Han byggde en bana med nio hål som stod klar 1957.
På den tiden var golfen en "snobbsport" där inte alla hade möjlighet att vara med. I alla fall i stora delar av Sverige.
– Men här i Åtvidaberg var det inte så. Det fanns liksom inte underlaget för vad som betraktades som "bättre bemedlade människor" här, då vi inte var någon storstad. Farfar tillsammans med Gunnar Eriksson på Facit insåg att det gäller att rekrytera lokalt för att få ihop till en klubb. Därför bjöd man in alla, inte minst bollsportskunniga människor från bland annat ÅFF och bandyklubben, att spela golf och man fick via det en förankring för sporten i samhället.
Senare byggdes banan ut till 18 hål som stod klara 1964. Och hela tiden fanns det omtalade hålet Långa sjö med.
– Hålet har aldrig ändrats mer än med små justeringar men hålets tee, green och övriga utformning har alltid varit detsamma.
Det bevisar kanske hur vältänkt det var redan från början av banarkitekten Douglas Brasier. Och hur extra utmanande hålet måste ha varit med dåtidens utrustning i form av klubbor och bollar.
– Jag tror att det är en stor fördel för oss, att det här hålet har stått sig så bra trots att spelet förändrats med tiden. Det är ett mycket vackert hål som fortfarande är utmanande för alla spelare.
Reaktionerna från gäster är många.
– Många njuter av det vackra, men det gör man bara första gången, säger ordföranden Anders Visell med ett leende på läpparna. För sen, när man spelat det en gång och kommer tillbaka, vet man att det är ett hål som är svårt att ta sig igenom med en bra score. Har du inte slagit ett enda slag med vänsterskruv på hela dagen så kommer det här och då är bollen i vattnet.
Gustaf Adelswärd:
– Vi får alla egentligen alla reaktioner. Alla tycker att det är ett vackert golfhål och en fin plats på jorden, men det är också många som har svurit över det för att det har förstört deras runda. Men det är väl en av tjusningarna med golfen?