Ge mig ett riktigt fläskigt derby

Jag har svårt att släppa den där tanken. Funderingarna kring vad ett mäktigt, prestigefullt östgötaderby skulle innebära.

28 november 2019 14:00

Vi har mycket av den här varan i E-län.

Toppidrott.

Fotboll på högsta nationella nivå, liksom ishockey, bandy, innebandy, basket, speedway. Jo det finns tillräckligt för att tillfredsställa smaklökarna hos de flesta sportgourmeter. 

Samtidigt är det säkert fler än jag som saknar ett stort derby mellan två klubbar från Östergötlands största städer.

Vi snackar alltså om ett fläskigt derby i XXL-size. Matcher som skulle få blodet att koka hos supportrar på båda sidorna av den osynliga mur som skiljer 011 från 013. Duster som kräver månader av uppsnack och lika många dagar av eftertanke i antingen mörka eller ljusa sinnelag.

Bara några få sporter skulle kunna väcka så starka känslor i Norrköping och Linköping, så antingen får hockeykillarna i Vita Hästen ta sig samman och fixa det där avancemanget till högsta serien som fansen väntat på sedan föreningens bildande 1967 eller så ställer vi vårt hopp (?) till att residensstaden växlar upp på fotbollsfronten och krystar fram sitt första allsvenska herrlag sedan  IF Saab (1973) och BK Derby (1977) gästspelade med ett år vardera innan klubbarna slogs ihop till Linköpings FF för snart 40 år sedan.

Det känns väl i ärlighetens namn inte som Linköping är riktigt nära det allsvenska finrummet - även om stadens flaggskepp City faktiskt gjorde en storstilad höst och var i alla fall lite nära att knipa en kvalplats till superettan tills "lilla" Sylvia var ofina nog att fälla ut ett krokben för östgötakollegan i en av de avslutande omgångarna i division 1 norra.

Okej, håller med om att framtidsutsikterna för det där emotsedda derbyt ser aningen mörkt ut. Åtminstone under de närmaste åren. Vita Hästen har varit närmare att ramla ur hockeyallsvenskan snarare än att ta sig därifrån till en högre nivå.

Men drömma är som bekant fortfarande tillåtet och självklart måste målsättningen vara att någon gång få ta det där steget som mindre klubbar än Hästen trots allt lyckats med. Det som "Vilda" Väsby IK mot alla odds fixade 1987 och som senare  följts av bragdliknande insatser från bland annat Karlskrona och Oskarshamn i modern tid.

En dag kan det vara Norrköpings tur - och då får vi förhoppningsvis det där superderbyt att dregla över. 

 

Östersund är på väg ur allsvenskan. Licensnämnden underkänner klubbens plan om fortsatt drift för nästkommande år - man tror helt enkelt inte att pengarna räcker till för att driva  ett allsvenskt fotbollslag 2020.

ÖFK kommer, givetvis, att överklaga och vill det sig illa tas inget definitivt beslut förrän i början av mars nästa år. En situation som naturligtvis inte är optimal med tanke på att en eventuell ersättare till Östersund - Brage från Borlänge står på tur enligt förbundets lista - endast skulle få en månad på sig för att förbereda sig för spel i högsta ligan.

Det är ovanligt att klubbar tvingas ned i seriesystemet, senast det hände var när Örebro drabbades av samma bistra öde 2004. Då låg närkeklubbens negativa kapital  på blygsamma 549 000 kronor. I Jämtlands (tidigare) stolthet lär det saknas minst tio miljoner kronor i klubbkassan.

Föreningen har uppenbarligen skötts på ett katastrofalt vis. I skuggan av alla tunga värdeord har ÖFK:s (tidigare) starke man,  Daniel Kindberg kört ner Östersund i ett helveteshål. En tragedi på så många plan.

 

Zlatan köper in sig i "Bajen". Varken du eller jag såg den komma, va?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pär Andersson

Ämnen du kan följa