Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stiftelsen hjälper skadade idrottare – vill synas på SM

Är du säker på hur långt de bästa diskuskastarna kommer att kasta i Norrköping? Då kan du tippa rätt längd – och framför allt samtidigt bidra till att skadade idrottare får hjälp att komma tillbaka.

Jonas Jacobsson och Mikael Hultberg är en del av stiftelsen Active Life Foundation.

Jonas Jacobsson och Mikael Hultberg är en del av stiftelsen Active Life Foundation.

Foto: Christer Gustafson

Friidrott2022-08-05 12:00

Active life foundation är en stiftelse som drog igång redan 1995 – efter att förre slalomåkaren Tomas Fogdö skadat sig och blivit rullstolsburen. Syftet är att hjälpa idrottare som skadar sig.

– Många har kanske en vanlig försäkring, den täcker det vanliga men om man sedan ska tillbaka till idrotten behövs det ofta lite mer. Om du till exempel spelar i division 3 i innebandy behöver du kanske en knäortos för att komma tillbaka, och för den kan söka medel hos oss, säger Jonas Jacobsson, Sveriges främste paralympier och även utvecklingschef i stiftelsen.

– Dels hjälper vi till med att man kan söka medel hos oss, oavsett om det är en "lättare" skada så du behöver knäortos eller om du råkar ut för en rejäl olycka, hamnar i rullstol men vill börja med till exempel rullstolstennis så kan du få hjälp att söka pengar för den speciella stolen. Och allt däremellan. Det andra vi gör är att informera om försäkringar så man vet att man är täckt ordentligt. Och sedan, om man håller på med vetenskapliga undersökningar om idrottsskador, så kan man också söka medel hos oss.

Hur kommer friidrotts-SM in i bilden? Jo, både Jonas Jacobsson och Mikael Hultberg från stiftelsens styrelse kommer att vara på plats för att informera om sin verksamhet, samt även samla in pengar i form av en utmaning under SM-tävlingarna. Det handlar om att man ska gissa den sammanlagda längden på topp-tre i diskustävlingen. Man bidrar med en mindre summa och kan samtidigt vinna priser.

Många har inte koll på att ni finns?

– Nej och det är också en anledning till att vi är på SM. Dels vill vi upplysa om vilka vi är om någon känner någon som kan behöva hjälp av oss. Det andra är att samla in pengar till stiftelsen, säger Jacobsson om att man sedan starten har hjälpt runt 600 idrottare.

Men man vill gärna nå fler. 

– Jag kom in för något år sedan. Och ska man nå idrottarna är ett av syftena att bredda mot andra idrotter, inom friidrotten har man inte sökt så mycket. Vi sitter på massa pengar och behandlar de ansökningar som kommer in. Men det kommer in lite för få, idrottsledarna och idrottsföreningarna som är målgruppen ska veta om oss, säger Mikael Hultberg.

Active life foundation har en del evenemang för att samla in pengar. Det har dock varit lite svårare de senaste åren på grund av pandemin, men att finnas på SM och hålla en diskus-gissningstävling är en del i det.

– Vi valde diskus för att vi vet att Daniel Ståhl och Simon Pettersson kommer att komma. De är friidrottsambassadörer. Sedan är de själva inga aktörer i det här mer än att den som gissar närmast kommer att vinna en signerad t-shirt, säger Jonas Jacobsson.

Kriterierna för att få hjälp av stiftelsen är att man måste tillhöra en klubb ansluten till RF. Annars är det inga hinder, oavsett nivå där man idrottar. Stiftelsen bedömer alla ansökningar för sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!