Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Startskottet för nästa års friidrotts-SM i Norrköping

Ett drygt år kvar, men nu börjar startskottet på allvar för arrangemanget av friidrotts-SM 2022. "Meningen är att alla ska åka härifrån med ett leende på läpparna", säger Tjalves ordförande Anna Palmerius.

Kontraktet påskrivet. Olle Johansson från kommunen, Anna Palmerius från Tjalve och Daniel Bergin från svenska friidrottsförbundet efter att det officiella blivit klart. Lilla bilden: Joakim Wadstein och Alice Magnell Millán.

Kontraktet påskrivet. Olle Johansson från kommunen, Anna Palmerius från Tjalve och Daniel Bergin från svenska friidrottsförbundet efter att det officiella blivit klart. Lilla bilden: Joakim Wadstein och Alice Magnell Millán.

Foto: Christer Gustafson

Friidrott2021-04-23 18:30

Det stod till slut mellan Norrköping och Varberg men för ett år sedan blev det klart att Norrköping tilldelats utomhus-SM nästa år – vilket gör att stjärnor som Armand Duplantis, Khaddi Sagnia och Daniel Ståhl mycket väl kan tävla på den nya friidrottsarenan nästa sommar.

Mellan VM i Eugene, Oregon och EM i München hamnar arrangemanget i Norrköping perfekt.

– Vi är glada att vi har lyckats hitta så bra datum i den 5–7 augusti 2022. Det ligger så till att vi kommer ha ett landslag som varit på VM precis innan och förhoppningsvis är det många som drar publik. Dessutom kommer det förmodligen vara sista chansen att kvala in till EM, säger förbundets tävlingsansvarige Daniel Bergin.

Utomhus-SM är friidrottens stora arrangemang tillsammans med Finnkampen i Sverige. Nästa år blir det också speciellt med tanke på det täta schemat även internationellt.

– Sommaren 2022 är unik på grund av corona, det har aldrig varit VM och EM samma sommar tidigare. Dessutom kommer det inte vara några Diamond League-tävlingar samma vecka som SM då så det blir inte samma konkurrens om de största stjärnorna som det är exempelvis vid årets SM i Borås. Där pusslar vi mycket men det är ett pussel vi kommer att slippa i Norrköping. Det enda som krockar är VM för 19-åringar, men det är nästan oundvikligt att krocka med någonting.

Anna Palmerius i arrangörsklubben Tjalve säger att klubben kommit en bit på vägen i förberedelserna. 

Vad är den största utmaningen med det här?

– Det är väl att det är så pass stort jämfört med vanliga arrangemang som vi har. Man ska inte bara rodda en tävling utan det är allt runt omkring också. Men engagemanget ser vi finns. Vi har rutin från att ha arrangerat två svenska mästerskap inomhus och visat förr att vi kan.

Den här sommaren blir det även genrep med ungdoms-SM för 16- och 17-åringar.

Långt kvar men hur beroende är ni av att ni får ta in publik nästa år?

– Det är klart att man vill ha publik för att skapa festen. Det ger oss också bättre resultat på planen. Utifrån virusperspektivet skulle så hoppas vi ju att vi får lov att bjuda in publik utan restriktioner. Målet är att få möjlighet för de som är uppvuxna här och idrottar att få prestera på hemmaplan, att visa upp vår kommun och arena. Meningen är att alla ska åka härifrån med ett leende på läpparna.

Norrköpings kommun har gått in som ekonomisk garant för mästerskapet och Olle Johansson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger:

– Det var en lång process och inte alldeles enkelt, men nu när jag står här känns det otroligt rätt och spännande. Om vi inte tjänar någonting annat så har vi i alla fall gett det här till friidrotten och sedan vet vi hur viktigt det är för en stad att synas i alla sammanhang. Alla timmar Norrköping nämns i tv, och allt runt omkring, det kan man inte sätta pengar på.

Är det en stor investering?

– Det är klart att det kostar pengar, absolut. Men i förhållande till vad vi får in tycker jag inte att det är en stor summa.

Ingen stor risk?

– Det tycker jag inte. Det kostar ju som allting annat, men om man inte gör det får vi ingenting. Jag tycker det här är en självklarhet. Värdet av att ha större arrangemang regelbundet räknar man in lätt.

Louise Flygt, kommunens kommunikationsdirektör:

– Det handlar om att sätta Norrköping på kartan och bygga varumärke men det handlar också om att skapa tryck på arenan och i stan. Samt stolthet och engagemang och just nu ser vi att många barn och ungdomar mår dåligt som inte har fått utöva sin idrott, det här är ett tillfälle att få visa upp idrotten och skapa nyfikenhet.

Två som kan komma att tävla på hemmaplan är löparen Alice Magnell Millán, som tävlar för Eskilstuna, och Tjalves höjdhoppare Joakim Wadstein.

Alice, hoppas på guld i Norrköping:

– Det känns väldigt roligt att få vara en del av SM när det är här i Norrköping och roligt att få inspirera andra unga att börja med friidrott. 

Joakim:

– Medalj är verkligen målet. Att få göra det på hemmaplan hade verkligen varit jättehäftigt. Det är stort att kunna få hoppa inför familj och vänner som kan komma och kolla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!