Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så ska Tjalve dra nytta av att ha eliten på plats

Förberedelserna är gjorda – nu får Tjalve välkomna Sveriges bästa friidrottare till Norrköping. "För oss som förening är det stort", säger SM-generalen Krister Hultberg.

Krister Hultberg är redo för det stora arrangemanget i sommar när Tjalve är värd för SM på hemmaplan.

Krister Hultberg är redo för det stora arrangemanget i sommar när Tjalve är värd för SM på hemmaplan.

Foto: Christer Gustafson

Friidrott2022-08-04 16:00

Våren 2020 blev det officiellt; Norrköping är arrangör av friidrott-SM två och ett halvt år senare. Sedan dess har många arbetstimmar lagts för att dra jobbet i mål.

Och nu är man där.

Känslorna?

– Mest glada känslor och förväntan, säger Krister Hultberg på plats på arenan någon dryg vecka före första start.

– För egen del ska det bli skönt att få göra klart till slut, det här har jag "pillat" med ganska länge, framför allt mentalt. Nu vill man få hit aktiva, ledare, publik, media och funktionärer och ha kul i tre dagar.

Och det ska bli det bästa SM:et någonsin förstås?

– Det säger man ju alltid om alla arrangemang. Det ska bli ett bra SM, sedan hoppas man på något eller ett par svenska rekord. Och några överraskningar och mycket publik. Man kunde ha hoppats att man kunde ha haft ett genrep med den organisation vi har nu men den möjligheten finns ju inte, säger Krister Hultberg som hoppas att biljettförsäljningen ska ta ny fart närmare inpå.

Det är fortfarande en del platser kvar att sälja.

– Vi hoppas på att vi har 3 000 på fredag, 5 000 på lördag och ytterligare några på söndag.

Hur många behöver ni ha för att det ska gå ihop?

– Ekonomiskt är det redan i hamn. Vi har bra med partners och har sparat in på vissa grejer. Arenan i stort är ju klar också, sedan finns det en del som kostar i form av skärmar och teknik.

1906 var senaste gången ett helt SM var i Norrköping, vad betyder det för Tjalve och Norrköping?

– För oss som förening är det stort, det är lika stor omsättning på bara SM som för hela föreningen på ett år. Vi dubblar omsättningen det här året. Och det engagerar mycket folk. Vi har 400 medlemmar och minst hälften är engagerade på något sätt. En del är stödmedlemmar, en del är föräldrar men av de som är mer involverade i klubben är alla engagerade på något sätt. Som funktionärer, deltagare eller att de fixar innan, säger Krister Hultberg.

– För Norrköping som stad är det ett stort arrangemang bland flera den här sommaren. Kul att vi blev årets idrottsstad först och nu kommer det här. Sedan hade det varit kul om vi haft den elittrupp som vi hade för kanske åtta år sedan. Då hade vi fler medaljkandidater.

Tjalve får välkomna cirka 500 deltagare som slut kommer vara på plats under de tre dagarna i Norrköping. Krocken med junior-VM, som bland annat höjdhopparen Melwin Lycke Holm haft en del synpunkter på, kommer göra att några inte kan vara på plats.

Krister Hultberg beklagar att det är så, men ser inte så många alternativ till det.

– Det är en väldigt tight säsong, att lägga det tidigare hade inte gått för VM, senare går inte för EM. Ännu tidigare hade inte gått för då firar folk midsommar. 

Hur ska ni som klubb dra nytta av de här mästerskapet?

– Ekonomiskt är en grej, vi hoppas att det ska ge en grundplåt där vi lovat våra partners att ge tillbaka till verksamheten för våra ungdomar. Vi har en bra verksamhet, men för att också kunna börja om med en riktad satsning. Det ideella har klingat av mer och mer, alla säger så. De ideella tokstollarna som jag blir svårare att hitta, de som vill kliva in som ungdomsansvarig för hela verksamheten till exempel. Vi har några förstås som är superengagerade men vi behöver nog anställa någon, kanske i projektform, säger Krister Hultberg.

– Vi tror att det blir ett uppsving i intresset och många som vill börja. Det är en grej att ta emot dem, men framför allt handlar det om att kunna behålla dem som vi redan har. Det tror jag är grejen för oss. De som funderar på om de ska fortsätta, att de får vara här som funktionärer, se svenska eliten på plats och förstå vad det handlar om. Blir de som är på väg in i högstadiet i ålder kvar några år till har vi kunskapen här hur vi ska få dem att bli bra. Det har vi visat genom åren. 

Det finna andra idéer också.

– Vi har snackat om ett löparprojekt i Hageby och Navestad. Det kanske inte blir en omedelbar effekt av SM, men däremot en längre där vi hoppas kunna permanenta intresset för friidrott i Norrköping, säger Hultberg som inte utesluter fler stora arrangemang i framtiden om SM slår väl ut.

Det här blir första stora testet för arenan.

– Så är det ju. I framtiden skulle man kunna tänka sig att sikta mot exempelvis Folksam GP, där tre tävlingar är på permanenta ställen och en fjärde som varierar, för att fortsätta använda arenan. Av coronaskäl och för att vi haft ungdoms-SM 2020 och 2021 har vi inte haft någon ytterligare tävling. Vi har tappat det lite och har fått en del intern kritik för det, men det handlar om att vi inte har orkat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!