Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

OS-kungarna besökte SM-staden: "Vill slå världsrekord"

Sommarens SM ligger insprängt mellan VM och EM. Det talar för två formtoppade OS-medaljörer i Norrköping. "Världsrekordet ska slås på en kastplan där det blåser i Norrköping, Visby, Växjö, Helsingborg eller Salinas i Kalifornien", säger Daniel Ståhl.

Simon Pettersson och Daniel Ståhl återvänder till Norrköping för friidrotts-SM i sommar.

Simon Pettersson och Daniel Ståhl återvänder till Norrköping för friidrotts-SM i sommar.

Foto: Johny Daagh

Friidrott2021-12-18 12:30

Först ett musikquiz i Musikhjälpens glasbur på Gamla Torget. 

Sedan rullade OS-mästaren Daniel Ståhl resväskan ett kvarter ned till Knäppingsborg och satte sig ned för en fika med Sporten och OS-tvåan Simon Pettersson. 

Inledningsvis handlade samtalet om sommarens återbesök i Norrköping.

Och förväntningarna på SM när duon ska kasta på Himmelstalund.

–Ja, jag kommer köra SM. Självklart. Det är viktigt för våran klubb och för svenska folket att se oss på plats också när vi kastar. Att folk får se det live, säger Daniel Ståhl som besökte den fräscha arenan under sensommaren och hivade iväg diskusen 68,02.

– En fin arena. Bra ring och en fin idrottsplats. Vi hade lite otur med vinden, det var extrem motvind men sedan vände det till medvind. Jag hoppas på bra vind i sommar, fortsätter 29-åringen.

För Simon Pettersson blir det tävlingsdebut på Norrköpings Friidrottsarena och den som kommer se till att det blir en fight om diskusguldet. 

Succén i OS – första gången sedan OS i London 1948 som två svenskar tar medalj i samma friidrottsgren – sköt in kastarna i svenskarnas hjärtan.

– Det är lite nytt för mig att vara i den positionen men det har fungerat bra. Vi fick ett väldigt varmt mottagande när vi kom hem från OS. Det blev väldigt intensivt, men det dog ut lite så man kunde landa i det, säger Pettersson.

– Månaden efter OS stack jag i väg till stugan uppe i Norrland en snabbis, avslöjar Ståhl.

Och fortsätter:

– Efteråt har vi insett hur stort det här var när vi kom hem från Tokyo. Vi var i en bubbla med svenska laget och alla andra svenska sporter. Det var extremt corona-strikt. När vi landade på Arlanda och kom in i studion med Jessica Almenäs så insåg vi att det...det var en sensation verkligen. 

– Alla på gatan vill ta en bild och att vi skriver autografer. Det är verkligen häftigt. Jag tycker inte att det är jobbigt. Jag har varit här tidigare. Jag vann VM-guld 2019, tagit medaljer 17 och 18 men OS är 100 gånger större än VM. Sedan är det jättekul att Simon tog silver. Det känns som vi båda vann tillsammans. Vi har gått igenom den här resan ihop under åtta år.

Du har inga problem att fylla ett ambassadörskap?

– Nej, jag tycker det är roligt. Det är alltid kul att träffa nya människor, säger Ståhl.

Ingen press?

– Nu har ju inte jag någon press längre egentligen. Det hade jag inför OS. Jag hade allt att förlora och Simon hade allt att vinna. Det var en befrielse att jag vann OS-guld. Nu kan jag åka till VM och EM och säga till mig själv att jag inte behöver vinna om jag inte vill – men det vill jag. 

Hur mycket av ett flås känner du från Simon?

– Han kommer komma närmare och närmare. Nu håller jag på att dala mig långsamt nedåt och Simon är på väg uppåt. Det är på grund av ålder. Jag är 29 år. Simon 27 (fyller 28 i januari). Det är bara så. Kroppens fysik går nedåt, menar Ståhl.

Känner du att satsningen börjar ta ut sin rätt?

– Jag tränar mycket mindre än vad Simon gör till exempel, kastmässigt. Jag har dragit ned 25 procent styrketräningsmässigt. Det är vetenskapligt bevisat när man blir äldre att man ska träna klokt, menar OS-mästaren.

Men ingen mättnad?

– Jag vill bli bättre och bättre och slå världsrekord. Det är målet och få de bästa valörerna som går. Jag är hungrig. 

Jürgen Schülts världsrekord från 1986 lyder 74,08 meter och är inom räckhåll, menar både Ståhl och Pettersson.

Ståhl har kastat 71.86 som längst. Pettersson: 69.48. 

– Vi känner båda att vi har saker att förbättra. Daniel har kastat 71.86 men har ganska många meter kvar i kroppen, som det känns, säger Simon Pettersson.

Mycket talar för att det kan bli en bra sommar och vassa resultat under SM-tävlingen i Norrköping.

– EM och VM är de största tävlingarna. SM kommer bra där emellan. Det är det man vill toppa formen till. Det känns som jag har tre till fyra meter till i kroppen om jag träffar rätt med diskusen. Världsrekord är en morot och att vi blir etta/tvåa i varje mästerskap nu framöver. Minnen för livet, säger Ståhl.

– Världsrekordet är riktigt jäkla bra. Jag vill ju slå det. Det ska vara i bra förhållanden på en kastplan där det blåser i Norrköping, Visby eller Växjö, Helsingborg eller Salinas i Kalifornien.

Sommarschemat

Friidrotts-VM i Oregon: 15-24 juli. 

SM i Norrköping: 5-7 augusti.

Friidrotts-EM i München: 11-21 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!