Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny friidrottskritik mot SOK – kräver förändring

Tre medaljer och totalt nio finalplatser. Det är ett tecken på att fler svenska friidrottare borde fått chansen på OS, anser förbundskaptenen Karin Torneklint.
–Vi måste få ett nytt beslut, säger hon.

Avgående förbundskaptenen Karin Torneklint lämnar i höst över till Kajsa Bergqvist.

Avgående förbundskaptenen Karin Torneklint lämnar i höst över till Kajsa Bergqvist.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Friidrott2021-08-07 18:26

Daniel Ståhl och Simon Pettersson tog guld och silver i diskus och Armand Duplantis hoppade hem stavguldet.

Dessutom fick den svenska friidrottstruppen i Tokyo in finalplatser i kula, stav och höjd på damsidan, spjut på herrsidan, samt i både herrarnas och damernas längd.

Det är ett tecken på att fler svenska friidrottare borde ha fått chansen, anser Karin Torneklint. När hon summerar OS i Tokyo upprepar hon därför kritiken mot SOK:s uttagningskriterier.

– Det är det här som är motorn i vår idrott, att man kan ta sig till mästerskapen. Tar man bort motorn, det som driver alla att lägga ner alla de här timmarna varje dag, då hackar det, säger förbundskaptenen.

"Blir inte bättre"

SOK har kritiserats bland annat eftersom Lovisa Lindh på 800 meter nekades en biljett, trots att hon tack vare sin rankning fått en inbjudan av internationella friidrottsförbundet.

Inför nästa OS, i Paris 2024, vill Karin Torneklint därför att kriterierna ändras.

– Jag tror att vi från svensk friidrott måste jobba mycket mer strategiskt mot SOK och årsmötet att ta ett nytt beslut, där vi öppnar upp för att de som kvalificerar sig ska vara här, säger hon.

– Det blir ju inte ett bättre OS om den som är 33:a åker än den som är 32:a. För det är så det blir om vi tackar nej till platser. Då blir det någon som ligger sämre till än den hos oss och det förstår jag inte.

"Måste prestera"

Torneklint står fast vid sin kritik, trots att exempelvis Meraf Bahta och Sarah Lahti, som båda relativt sent blev klara för OS på 10 000 meter, inte lyckades när det gällde som mest i lördagens OS-final.

– Har man kvalat har man något här att göra. Man kommer inte hit på ett kasst resultat, utan man måste prestera på en hög nivå, säger Karin Torneklint.

– Sedan går det bra eller dåligt, men det är en annan femma. Det är det som är idrott.

SOK kräver normalt att en idrottare visat att den kan konkurrera om en topp åtta-placering för att få en OS-plats. Undantag görs för talanger som behöver erfarenhet inför kommande OS.

Inför OS öppnade SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo för att se över kriterierna.

– Det har varit ganska länge. Jag ser framför mig att det med viss regelbundenhet blir en översyn och det är rimligt att det ses över vart tionde år så att man får en uppdatering", sade Reinebo till Sveriges Radio.

Fakta: Svenska finalplatser i friidrotten vid OS i Tokyo

Diskus: Daniel Ståhl (guld) och Simon Pettersson (silver).

Stavhopp: Armand Duplantis (guld) och Angelica Bengtsson (13:e).

Kula: Fanny Roos (sjua).

Längdhopp: Thobias Montler (sjua) och Khaddi Sagnia (nia).

Höjdhopp: Maja Nilsson (13:e).

Spjut: Kim Amb (elva).

Dessutom var Meraf Batha (22:a) och Sarah Lahti (bröt) direkt klara för final på 10 000 meter, medan Carolina Wikström sprang maraton (22:a) och Perseus Karlström blev nia på 20 kilometer gång.

Övriga svenska friidrottare slogs ut i sina respektive kval/försöksheat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!