Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Något som stärker friidrotten och staden

1906 var senast. I helgen välkomnar Norrköping de bästa friidrottarna till stan igen för ett SM. Den nya arenan ger möjligheter, både här och nu och för framtiden.

Maja Nilsson, Carl Bengtström och Grete Ahlberg är några av de som är dagens unga friidrottsgeneration. I sommar tävlar många av dem i Norrköping på SM.

Maja Nilsson, Carl Bengtström och Grete Ahlberg är några av de som är dagens unga friidrottsgeneration. I sommar tävlar många av dem i Norrköping på SM.

Foto: David Iwung och Bildbyrån

Friidrott2022-08-05 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag växte upp i en tid där svensk friidrott hade svårare än idag att konkurrera med de bästa. Det glada 80-talet när Patrik Sjöberg var den som stack ut mest och där många av övriga världens rekord som sattes är ifrågasatta idag.

Men en sak var viktig, även hos mig, som den annars bollsportare jag var:

Finnkampen. 

Den samlades vi runt hemma och en skröna, som jag inte vet om den är sann, säger att min pappa missade just en viktig dag i Finnkampen för att jag skulle födas (då snackar vi 1974).

Idag är svensk friidrott stark. Det syns inte minst på mästerskap, det finns många profiler och det finns en lång rad unga talanger som är på väg uppåt och framåt. Det bubblar under ytan av talang, det har inte minst de senaste mästerskapen visat. Det är intressant med allt som hänt sedan Carolina Klüfts och Stefan Holms dagar. 

Därför är det också extra stort med ett SM i Norrköping här och nu när vi får välkomna några av de bästa svenska stjärnorna till stan. Det kommer bli några högintensiva dagar där man kan räkna med idrott i toppklass och där det kommer att jagas både längder, tider och höjder mitt emellan två internationella mästerskap.

VM före.

EM efter.

Jag är i alla fall spänd på att få se om Daniel Ståhl och Simon Pettersson kan nyttja några av de gynnsamma vindarna som ska finnas här för att dra till med ett jättekast. Eller om det kanske allra största östgötska hoppet Maja Nilsson får till det efter att ha missat VM-finalen nyligen. Vilka visar form inför EM och vilka vill visa att förbundskaptenen Kajsa Bergqvist tagit ut fel trupp till det kommande mästerskapet?

Det finns all anledning att se fram mot det mästerskap som vi inte haft i sin helhet i Norrköping på 116 år nu. Senast var förra seklet ungt, OS i den form vi känner det nu var bara en tioårig företeelse.

Det var en annan tid.

Norrköping vill vara en idrottsstad, och utsågs till Sveriges bästa det senaste året. Det är i den kontexten viktigt att man också vågar satsa på den här typen av arrangemang som stärker både idrotten i Norrköping och staden som sådan. 

Även här upplever friidrotten en ljus tid med nya arenor att vara på, Stadium Arenas inomhusmöjligheter har funnits ett tag nu och den nya friidrottsarenan, SM-arenan 2022, innebär ännu mer chanser att växa. 

Det är viktigt.

Kanske kan ett SM med de bästa stärka klubben och intresset ytterligare. Och på sikt skapa nya lovande talanger från stan.