Anna Palmerius och Krister Hultberg har varit en del av friidrotten i Norrköping en längre tid. Som tränare och som ordförande för Tjalve. Med ett senior-SM framför sig är det lite av lugnet före det stora som komma skall – när de svenska stjärnorna intar den nya friidrottsarenan i sommar.
– Jag ägnar ganska mycket tid just nu. Jag har inte varit projektledare för så stora grejer, men vet ungefär vad jag ska göra, säger Krister Hultberg med ett halvår kvar.
Hur stort är det här mot det ni gjort förut?
– Jättestort egentligen, säger Anna Palmerius. Själva tävlingsdelen, det som sker innanför staketet på innerplan är inte jättestort kanske, det som blir stort är alla tekniska hjälpmedel som ska finnas, skärmar och det som är för de aktiva innan de är inne på innerplan. Tävlingstekniskt är det bara två åldersklasser, att jämföra med Surbullespelen till exempel som är från nio år och upp till senior.
Sedan det blev klart att Norrköping kommer att få ett SM till stan i sommar har Tjalve planerat för arrangemanget. Med Krister Hultberg och Anna Palmerius som drar loket.
Vad betyder för klubben att få göra det här?
– Det är lite svårt att säga innan. Men jag tror ändå på det stora hela, när vi väl genomfört det, att känslan kommer vara att vi har gjort något häftigt tillsammans. Vi har ingen brist på barn och ungdomar som vill vara med i vår verksamhet, men säkerligen kommer det att komma ännu fler som har varit här och tittat på SM, säger Anna Palmerius.
Kan det ge ekonomisk vinst?
– Vi hoppas få lite vinst i det, säger Krister Hultberg. Det finns historik, ett dåligt SM har gett kanske 200 000 och ett bra uppemot en miljon. Om publiken kommer och om vi håller i utgifterna kan det bli bra.
Samtidigt var det länge sedan det var några stora arrangemang med publik, i coronavirusets spår. Vad innebär det nu?
Ringrostigt för er att arrangera med publik?
– Det har vi inte gjort så mycket, men vi har haft publik på våra inne-SM och då har vi fyllt arenan, säger Krister Hultberg.
Vad betyder det för er personligen att få arrangera ett SM?
– Anna och jag började med arenan (Stadium Arena), kan man säga. Den gjorde att vi kunde arrangera lite större grejer, vi hade ett USM 2010, mångkamps-SM 2011 och så inne-SM 2013. Då hade vi samma roller som nu. Det är samma rutiner, det är en trygghet, fortsätter Hultberg.
– Jag har varit på större grejer, men det är ändå riktigt häftigt att veta att det är vårt, säger Anna Palmerius.
Är det en målsättning att kunna ha större arrangemang med jämna mellanrum?
– Om man frågar oss två så är det så, säger Krister Hultberg.
Anna Palmerius:
– Svensk friidrott har sin Folksam GP. Det är tre fasta tävlingar och en som man kan söka. Den skulle vi kunna klara av. Sedan ska man inte bränna ut funktionärer, det ska vara lagom. Kanske var tredje-fjärde år.