Restriktionerna runt coronapandemin omöjliggör gemensamma träningar för personer äldre än 15 år, undantaget elitidrott.
Många lag och idrotter hittar i stället nya vägar för att fortsätta träffas – även om det handlar om genom en skärm.
– Det går att anpassa sig. Vi kör tre gånger i veckan via Google meet. Spelarna får en länk 20 minuter innan och sen kopplar de upp sig hemifrån eller var de är. Det är digital fotbollsfys med kondition, styrka och snabbhet. Men jag ser flera sidor med det här. Det sociala är nästan viktigast men nu kan vi ändå träffas. Det är kul att se alla de andra ansiktena samtidigt på skärmen. Tack vare bild och ljud kan vi hålla ihop, säger Martin Karlsson, en av Warias tränare.
IK Waria har enbart tjejer i sin verksamhet. Allt från de yngsta 4–5-åringarna till A-laget som gick obesegrat genom 2020 års halverade division 4-serie.
– Vi är drygt 20 spelare i truppen och på de här digitala träningarna brukar vi vara upp mot 16 stycken varje gång, berättar Martin Karlsson.
Ser du en risk att vissa spelare kan falla ifrån om det inte går att träffas som vanligt?
– Så kan det bli. Alla våra spelare är födda mellan 2002 och 2004 och i gymnasieåldern är det mycket annat som drar. Det är därför den här sociala kontakten är så viktig.
Hur blir det när ni måste ha mer fotbollsanpassad träning?
– Det går också att lösa digitalt. Det finns fotbollsworkout när alla spelare har med sig varsin boll. Det får vi implementera i januari, februari i så fall. Det här kan nog hålla i sig, tror Martin Karlsson.
För tjejerna i laget har det här blivit ett uppskattat substitut. Tre gånger i veckan loggas det in på olika ställen runt om i stan för att träna tillsammans.
Linn Hellström har bara positivt att säga efter en månad med den här alternativa metoden.
– Jag tycker det är bra. Det är roligt att se alla, även fast det är på distans. Vi har ju varit borta från varandra ett tag, säger hon om de regionala restriktionerna som kom den 29 oktober och som har förlängts till den 13 december.
Men jag antar att du saknar den vanliga träningen?
– Absolut. Man vill ju röra en boll. Det är något helt annat att bara köra styrka. Man saknar ju att träffa de andra i laget också men vi kan ändå snacka digitalt. Det är kul att se deras ansikten och vi brukar ha lite umgänge innan träningen börjar. Man blir också pushad att träna när flera är med.
På söndagar blir det ändå en liten större grupp för Linns del. Hon och tvillingarna Ida och Iris Karlsson tränar ett av Warias yngre tjejlag i Teknikhallen och då passar de på att köra lagträningen gemensamt.
Att Waria är en ren dam- och tjejklubb sticker också ut.
– Jag tror vi är den enda klubben i Norrköping som har det så. Jag tycker det är bra. En del klubbar som har blandat kanske satsar mer på killarna men här tar man fram damsidan, konstaterar Linn.
Hur länge har du spelat fotboll?
– Sedan jag var sju år. Jag började i Eneby Bollklubb och sen blev det IFK. När de lade ner vårt lag där flyttade alla över till Waria.
En halv coronasäsong är avverkad. Waria gick alltså obesegrat genom division 4 östra men är ändå inte klart för division 3.
– De som vann västra (Hjulsbro) hade typ en halv poäng mer i snitt. Vi får vänta och se om det är något lag från trean som drar sig ur, i så fall är vi först att gå upp. Det vore roligt att få spela i trean, säger Linn Hellström.