I en färsk polisrapport om idrottskorruption framgår bland annat: Problemet med matchfixning växer, det kommer sannolikt även att sprida sig till mindre orter – och till lägre divisioner, inklusive ungdomsserier. Fenomenet har redan påverkat serier i distriktet. 2019 misstänktes 13 matcher i division 2 södra Svealand vara uppgjorda. Det fick Svenska spel att stoppa allt spel på serien under den säsongen.
Fotbollsklubbar högre upp i seriesystemet har en så kallad integrity officer. Det är en person som har fått en utbildning i ämnet och som ansvarar för det i sin förening. Men ju lägre ner i divisionerna du kommer desto mindre muskler finns det att motarbeta hotet om matchfixning.
Enligt polisrapporten uttrycker många mindre klubbar oro eftersom de saknar ekonomiska resurser och tidigare erfarenheter för att arbeta med den här frågan.
En rundringning som Sporten har gjort bland Norrköpings fotbollsklubbar lägre ner i divisionerna visar på främst två saker.
Man har varken sett heller hört talas om några misstankar om matchfixning i miljön de spelar i. Frågan känns främmande, det är närmast en icke-fråga. Och därför behandlas den som en sådan.
– Om det är så, så är det ju jättebra. Föreningar kan spela fotboll i 100 år utan att drabbas. Men att gå ifrån det och tro att det inte kan hända i ens förening är naivt. Ingen är immun mot det här.
Orden är Anders Wikströms.
Namnet känns bekant, va? Det beror nog på att han spelade 28 matcher (gjorde ett mål) som back i IFK Norrköping under 2011. Det blev bara en säsong på "Parken". Trots att han vann NT-sportens spårvagnsliga den säsongen gick han sedan vidare till Mjällby året därpå.
Tolv år senare har han inte glömt bort det.
– Jag hittade faktiskt priset som jag fick när jag rensade uppe på vinden för ett par veckor sedan, säger Anders Wikström.
Numera arbetar han på Svensk Elitfotboll med ett särskilt ansvar för arbetet mot matchfixning. Att klubbar från division två och neråt inte har frågan högt upp på agendan förstår han.
– Jag har den största respekten för det. De drivs till stor del av ideella krafter som har annat att hantera. Seriespel, cuper, föräldrar... Men man kan ha koll på den här frågan inom föreningen utan att det krävs att man är ett superproffs.
Vilken är den första varningslampan som lyser?
– Det mest vanliga är att man försöker knyta kontakt med spelare inom laget – bli bekant med dem och sedan utnyttja vänskapen för att tjäna pengar. Man riktar gärna sig in på en som spelar på min gamla position, mittback, eller som målvakt. Det är spelare som kan påverka matchen extra mycket.
Varför är lag i de lägre serierna i riskzonen?
– Jag kan bara spekulera, utan att veta exakt. Spelarna tjänar inte lika mycket pengar eller inga alls. Det gör dem mer mottagliga för påtryckningar. Att inte alla matcher TV-sänds gör det svårare att bevisa i efterhand.
Hur oroliga tycker du att klubbarna ska vara?
– Det här är inget livsfarligt som de ska behöva oroa sig över dygnet runt. Om man bara sätter en struktur för hur man utbildar och är förberedd på vad man gör om det händer, är mycket vunnet.