Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Världens bäste" – kan han frälsa Belgien?

Tusen dagar som världsetta – men hundra år utan titel. Nu ska Belgiens gyllene generation äntligen gå hela vägen.

Belgiens anfallsstjärna Romelu Lukaku knyter näven för Black Lives Matter i en träningsmatch inför fotbolls-EM. 28-åringen är en nyckelspelare när "de röda djävlarna" är ute efter att äntligen vinna en titel.

Belgiens anfallsstjärna Romelu Lukaku knyter näven för Black Lives Matter i en träningsmatch inför fotbolls-EM. 28-åringen är en nyckelspelare när "de röda djävlarna" är ute efter att äntligen vinna en titel.

Foto: Francisco Seco/AP/TT

Fotboll2021-06-09 15:30

Kraven på De röda djävlarna är inte nådiga, efter snart tre år som världsetta på Fifa-rankningen. "Du är väl medveten om att allt annat än minst semifinal är ett misslyckande?" frågar de belgiska journalisterna till förbundskapten Roberto Martínez inför EM.

Den 47-årige katalanen tycks dock inte vara särskilt stressad.

– Jag kommer att betygsätta det som sker utifrån vad spelarna gör på planen. Det viktiga för mig är att göra fansen stolta över det här läget. Sedan finns det 23 andra lag som också vill vinna, säger Martínez till tidningen Le Soir.

På botten 2007

Belgien har alltid stått i fotbollsmässig skugga av grannarna i nord och syd. När Nederländerna och Frankrike vunnit titlar och tagit fram världsspelare som Johann Cruyff och Michel Platini har belgarna fått nöja sig med några soliga 80-talsminnen med straffräddningar och offsidemål.

Men när allt nådde botten så vände det.

Samma år som A-landslaget befann sig som lägst på Fifas världsranking – 71:a år 2007 – så klev en oväntat bra ungdomsgeneration fram och gick till semifinal i U21-EM, följt av semifinal även i OS året därpå. Två av stöttepelarna var Vincent Kompany och Marouane Fellaini, som nu tackat för sig efter att ha fört vidare framgångskänslan till A-landslaget under hela 2010-talet.

Etta i världen

Men tre andra av U21-orna hänger fortfarande kvar: Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen och Axel Witsel.

Och när de sedan fick sällskap av några tidiga 90-talister som Eden Hazard och Kevin De Bruyne (båda födda 1991), Thibaut Courtois (född 1992) och Romelu Lukaku (född 1993) fick Belgien sin ”gyllene generation”.

Det bar till kvartsfinal i VM 2014 och EM 2016 och en tredjeplats efter bronsseger mot England i VM 2018. I år är man redan klara för slutspel i Nations League i höst – men först ska EM-bucklan tas till Bryssel.

Lukaku avgör?

En av optimisterna är gamle landslagsbacken Philippe Albert, numer expertkommentator i belgisk tv.

– - Logiskt sett är Frankrike favorit, men vi kan vända på det, som mot Brasilien 2018 (som då föll mot Belgien i kvartsfinalen). Jag kan se oss vinna finalen mot Frankrike, med ett mål av Lukaku i 89:e minuten, säger Albert till Le Soir.

Just Lukaku har haft en enorm säsong i Inter, som blev italienska mästare med belgaren som skyttekung och bäste spelare i hela Serie A. I landslaget står han nu på 60 mål på 93 matcher.

– Är han världens bäste anfallare? I mina ögon är han det, helt klart. Det räcker med att se objektivt på statistiken, säger förbundskapten Martiínez.

Många skador

Orosmolnen är många skador, som gör att det kan dröja innan Hazard, Witsel och De Bruyne finns på planen tillsammans i EM. Försvaret börjar dessutom bli åldersstiget – vilket ändå inte hindrat Martínez från att bara ta ut fem backar i hela EM-truppen.

Hans plan är att stegvis föra tillbaka de skadade i startelvan och via gruppspelet mot Ryssland, Danmark och Finland bli bättre och bättre dag för dag.

– Det är för abstrakt att säga att man ska vinna. Det som gäller är att varje gång vara bättre än i matchen innan, säger Roberto Martínez inför EM.

Fakta: Fyra belgiska succéer

Belgien har spelat 13 slutspel i VM och fem i EM – men ännu utan att vinna. Här är ändå fyra stora framgångar för "de röda djävlarna" genom åren:

OS 1920: Efter första världskrigets elände tröstades belgiska Antwerpen med rollen som värdstad för sommar-OS. Fotbollsturneringen blev dock allt annat än fredlig. Först buade publiken ut sina hemmaspelare i besvikelse över att tränaren tagit ut för få flamländare. Ändå nåddes OS-final där Belgien gick fram till 2-0 mot Tjeckoslovakien – som då klev av plan i ilska över domarinsatsen och diskvalificerades. Fast guldet blev i alla fall belgiskt.

EM 1980: Det första EM-slutspelet med åtta lag spelades med två grupper, där ettorna gick direkt till final. Då räckte det med seger mot Spanien och två oavgjorda mot England och Italien för att ställa belgarna mot Västtyskland i ett avgörande titelmöte. Där stod det 1–1 ända fram till 88:e minuten då tunge Hamburgcentern Horst Hrubesch nickade in sitt andra finalmål för tyskarna.

VM 1986: Enzo Scifo var mittfältsstjärnan och Jean-Marie Pfaff målvaktsgiganten som tog Belgien till VM-semi, via straffseger mot Spanien i kvarten. Mest minnesvärd är ändå kanske åttondelen mot Sovjetunionen då domartrion med svenske Erik Fredriksson i spetsen två gånger om missade belgiska offsidemål i en svängig 4–3-match. 100 000 belgare hyllade sedan VM-fyrorna på Grand Place i Bryssel efter hemkomst.

VM 2018: Belgien imponerande både bakåt och framåt. En av landets tv-försäljare utlovade gratisapparater om djävlarna gjorde mer än 15 mål i VM – vilket slutade i 16 mål och en rejäl minuskassa för tv-kedjan. Nacer Chadlis övertidsmål till 3–2 mot Japan efter 0–2-underläge i åttondelen är en belgisk klassiker – men 0-1 i semifinalen mot Frankrike svider än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!