Precis vid mittlinjen, på ena långsidan av planen på Atalaya Football Center, står en hög och till synes ganska ranglig byggställning. Däruppifrån följer Jacob Dahl varje träning i Marbella. Med kamera, iPad och dator uppriggade.
22-åringen från Jursla har ett vakande öga över allt som sker – på träning och i matcher.
– Jag har hand om all videoanalys som vi gör. Inför och efter match. Ibland inför och efter träning. Jag gör grundjobbet, sedan går det som vi ska presentera för spelarna genom hela staben så vi har en enad front, säger Dahl i en av fåtöljerna på innergården på Barcélo Hotel några timmar efter avslutad träning.
Poolerna är avstängda, men palmerna i bakgrunden ger ett kontinentalt intryck där vi sitter vid ett av borden.
Hur hamnade du i IFK?
– Det var i slutet av 2022 som jag sökte en kurs. Jag hittade inte riktigt något först men kände att jag ville jobba med fotboll och till slut hittade jag en kurs på Göteborgs universitet. Den hette "Matchanalys av lagidrott". Den var på distans i två–tre månader. I det ville jag göra praktik också och hörde av mig till Daniel Lindahl (akademichef i IFK) och frågade om jag kunde komma och se och lära.
Det blev många timmar i akademin där han hjälpte Jesper Sandberg i U17 och Henric Pekkala med U19. Därefter klev han in som assisterande till Sandberg och vidare till att även hjälpa Fredrik Landén lite med analyser av motståndare under den gångna hösten.
Och till i år fick han jobbet i A-laget permanent.
– Jag jobbade som en heltidsanställd förra året men jag var inte det. Jag hade väldigt stöttande föräldrar som lät mig bo hemma så att jag kunde göra det här. Och det betalade sig till slut, säger Jacob Dahl.
Du lever din dröm?
– Det skulle man kunna säga. Drömmen har varit att jobba med fotboll, det vill jag göra resten av mitt liv. Så fort som möjligt ville jag komma hit.
Redan när han var barn gillade Jacob Dahl att analysera fotboll och rita pilar. Det blev därför inte ett helt onaturligt steg att det som började som en hobby blev hans jobb.
– Morsan är på mig mycket om det där. Det ser man i mina gamla ritblock hemma. Det är tabeller och allt möjligt. Jag har alltid varit lite nördig när det gäller statistik och att analysera.
I din roll under en träning, vad gör du exakt?
– Inför varje träning har vi bestämt vad vi ska träna på. Det är något ledarstaben kommit överens om tillsammans, vad som är fokuset. Sedan kommer vi ofta med feedback till spelarna efter träningen och där kan jag göra taggar och se moment som vi vill visa. Jag letar klipp som vi kan använda för att förstärka det vi vill göra. Om en huvudtränare ska göra det när han kommer hem efter träningen blir det en tidspress.
Inför matcher scoutar Jacob Dahl även motståndarna.
Hur mycket tid lägger du?
– Jag har inte räknat timmarna men när man kollar motståndare blir det alltid två 90-minutersmatcher och sedan som komplement att jag skummar över och ser delar även av andra matcher för att bekräfta det jag sett. Det är också viktigt att man presenterar det sammanhängande. Att det sitter ihop och är tydligt.
Hur viktig är balansen där, att inte göra det för nördigt men ändå få fram det ni vill?
– Andreas (Alm) sa redan i början att vi ledare ska veta allt, eller i alla fall väldigt mycket. Spelarna ska veta exakt det de behöver. Det är den stora utmaningen, vi vill trycka in så mycket kunskap som möjligt i dem men de behöver kanske inte veta varje detalj utan bara det viktigaste för att kunna göra en bra match.
Är det individuell anpassat också, vissa vill veta mer och vissa mindre?
– Det är sådant man får utveckla över tid. Några är jätteintresserade och kommer och frågar själva. Andra är nöjda med absolut minimum. Någon kan vilja ha extra klipp på en spelare de kommer att möta en-mot-en till exempel.
Jacob Dahl spelade själv fotboll och kom så långt att han fick träna med IFK när han var 17 år. Men därifrån tog tanken på att bli ledare över mer och mer.
– Jag satsade och ville bli proffs som alla andra vill när de är unga. Jag var aldrig så bra att jag fick spela i IFK och då blev det en lösning att jag tränade där men spelade matcher med Åby IF som jag tillhörde. Det blev lite för mycket flängande och jag fick ta ett break. Jag hanterade inte den mängden som det blev. Och efter det har jag bara spelat med kompisarna i Loddby för att det är kul.
Fotbollen går mer mot analys, är det en rimlig utveckling när samhället i stort blir mer och mer digitalt?
– Den kopplingen är logisk att göra. Det finns inte ett professionellt fotbollslag som inte har det här dagligen i sin verksamhet. Sedan är det en intressant diskussion, vissa tränare vill sitta 20 minuter på detaljnivå, andra visar fem minuter och går igenom det viktigaste för att det är vad som sker på planen det handlar om och inte det som finns på en skärm.
Har du högre drömmar än allsvenskan?
– Det är också en grej med att vara fotbollstränare, man måste ha ett visst driv. Det är ändå en speciell bransch. Klart man har drömmar om att testa olika ställen ute i Europa och världen. Jag stänger inga dörrar men just nu har jag det hur bra som helst här och kan tänka mig att stanna ett tag. Jag är på en bra plats i min karriär, men förhoppningsvis blir den lång och att jag då även hinner testa andra saker.
Jacob Dahl ser inte sig själv stanna i enbart rollen som videoanalytiker i framtiden, han vill gärna ta steg in i andra ledarroller så småningom.
Det får ta den tid det tar.
– Det är lättare att komma till en hög nivå tidigt på det här spåret. Man lär sig mycket hela tiden, säger han.
Kan du se en fotbollsmatch, oavsett vilken, och bara njuta av den eller går du in i analys-läget direkt?
– Jag har fått den frågan några gånger. Varje gång jag tittar på en match så analyserar jag men jag njuter av det. Många tänker att man antingen analyserar eller njuter men för mig är det vad jag tycker är kul. Det blir mitt automatiska. Sedan kan jag göra det på olika nivåer men jag tror aldrig att jag kommer att se en match helt utan att göra lite analyser av det jag ser.
Vilken tränare i världen är mest intressant att analysera?
– Jag har kollat mycket på Bayer Leverkusen i år. Xabi Alonso. De spelar en fin och attraktiv fotboll. Sedan är det svårt att inte nämna Pep Guardiola. Det är målbilden och så nära perfekt som man kan komma. Någonstans är det där man måste hämta grejer från och sedan göra sin egen version av det.