Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trots höjd minimilön i Qatar: "Lönen ökade aldrig"

Zakir Hossain, 53, från Bangladesh kom till Qatar långt innan landet tilldelades fotbolls-VM. 15 år senare berättar han om hårda förhållanden i ökenstaten.

Våren 2021 meddelade Qatar att en minimilön hade införts för alla arbetare – oavsett nationalitet. Arkivbild.

Våren 2021 meddelade Qatar att en minimilön hade införts för alla arbetare – oavsett nationalitet. Arkivbild.

Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Fotboll2022-11-18 13:15

Från 2005 var Hossain en del av byggbranschen i Qatar. 53-åringen arbetade bland annat som hantverkare på Khalifa International Stadium i en månad.

Flera migrantarbetare har berättat historier om uteblivna löner i Qatar. Det var inget problem för Hossain – däremot stötte han på andra problem:

– Lönenivån har varit låg sedan första dagen på jobbet, och den har aldrig ökat, säger Hossain till den norska nyhetsbyrån NTB.

Hossain säger dock att han trots sin låga lön kände sig bättre behandlad än många av sina kollegor.

Höjd minimilön

Våren 2021 meddelade Qatar att en minimilön hade införts för alla arbetare – oavsett nationalitet. Minimilönen höjdes då till 1 000 Qatariska riyal i månaden, vilket i dagsläget motsvarar knappt 2 910 svenska kronor. Därtill infördes ett tillägg för kost och logi.

Hossain märkte ingenting av den ökningen. Han fick inte heller den extrainsatta summan för kost och logi.

– Jag spenderade 160 000 bangladeshisk taka (cirka 16 500 kronor och cirka 5 670 riyal) för att få jobbet i Qatar, och jag fick en månadslön på 600 qatariska riyal, hävdar Hossain.

600 qatariska riyal motsvarar knappt 1 750 kronor.

– Utmaningen var att stå för kostnaden för egen mat. Varje månad var jag tvungen att spendera mellan 200 och 250 riyal på mat, säger han.

"Kände mig trygg"

Hossain uppger dock att han, i motsats till vad många andra migrantarbetare har sagt, har känt sig trygg under hela sin vistelse i Qatar.

– Ja, jag kände mig trygg när jag jobbade på de olika platserna. Vi var tvungna att använda säkerhetsutrustning. Jag kände mig också trygg på arbetslägret där jag umgicks med andra anställda.

Hossain lämnade Qatar i december 2020, på permission, mitt under coronapandemin.

– Jag kunde inte åka tillbaka till Qatar eftersom mitt företag inte förnyade mitt jobbavtal, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!