Det är alltså inte en simulering vi talar om. Inte heller 5 000. Ja, 100 000 är faktiskt inte ens i närheten.
IFK Norrköping–Malmö FF, som i verkligheten skulle ha spelats på måndagskvällen, simulerades en miljon(!) gånger med följande utfall:
IFK-seger: 384 107.
Oavgjort: 281 425.
MFF-seger: 334 467.
Om vi ska baka ner det där i procent, så skulle IFK Norrköping ha vunnit premiären på Östgötaporten 38,4 procent av gångerna. Krysset landar på 28,1 procent och vid 33,4 procent av tillfällena blir det IFK-förlust.
– Norrköpingsborna kan alltså glädja sig åt detta nu när de, precis som alla andra supportrar, inte får uppleva en allsvensk premiär som vanligt. De får väl låtsas att de tog tre poäng, säger Ola Lidmark Eriksson.
Ola använde sitt simuleringsprogram som har blivit känt via tv-programmet Fotbollslabbet på C More. Där deltar han tillsammans med Hasse Backe, under programledning av Gusten Dahlin, och borrar ner sig djupt i statistikens värld.
Kommer ni ihåg när tio omgångar återstod av allsvenskan 2019? Djurgården ledde med tre poäng före Malmö och skulle möta skåningarna borta i nästkommande omgång. Där bakom lurade AIK och Hammarby.
Ola Lidmark Eriksson simulerade då de tio sista omgångarna i Fotbollslabbet, och kom fram till att jo, Djurgården kommer att ta det här.
Han fick rätt.
– Många experter var övertygade om att Malmö skulle ta det. Deras antagande var baserat till stor del på magkänsla, säger Ola Lidmark Eriksson som driver företag Playmaker AI som hjälper klubbar som IFK Göteborg, Sirius, Gais och ett antal andra klubbar som vill hålla det hemligt.
Simuleringsprogrammet baserar sitt utfall på en mängd olika parametrar. De utgår från statistik och information som har samlats in om de inblandade lagen som en enhet – och deras spelare individuellt – under säsongens lopp.
Just att simulera en premiär mellan IFK Norrköping och Malmö FF blir därmed klurigare, Det finns inget att ta ifrån när det gäller tidigare spelade allsvenska matcher den här säsongen.
Ändå är det runt 200 parametrar som vägs in till ett svar.
– Det är bland annat föregående säsongs prestation, förväntade mål, skott med mera. Truppens uppskattade marknadsvärde, tidigare inbördes möten, hemma och borta-fördel och vilken omgång matchen spelas i. I det här fallet var det ju omgång ett vilket ger en större osäkerhetsfaktor, säger Ola Lidmark Eriksson.