Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svensson: "Hamnar längre efter övriga Europa"

Anders Svensson håller med Dejan Kulusevski om att Sverige behöver göra mer för att förvalta fotbollstalanger i Sverige.
–Vi hamnar längre efter övriga Europa, säger den tidigare landslagsstjärnan.

Anders Svensson. Arkivbild.

Anders Svensson. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2022-09-30 11:00

I tisdags spelade Sveriges fotbollsherrar 1–1 mot Slovenien i Nations League och åkte ur B-divisionen. Blågult hade dessförinnan förlorat med 1–4 mot Serbien och Dejan Kulusevski menade att A-landslagets problem på seniornivå kan ha att göra med att talangutvecklingen är för dålig.

– Jag tror att vi har ett stort problem i Sverige. Vi måste bli bättre i ungdomsåren, sade han.

Uttalandena från Tottenhams 22-årige svenske ytterstjärna, som lämnade Brommapojkarna som 15-åring för spel i italienska Serie A-klubben Atalanta 2016, har fått diskussionen om hur svensk fotboll förvaltar sina talanger att blossa upp.

Anders Svensson, som spelat 148 A-landskamper, har inte exakt samma bild som Kulusevski, men till viss del.

"Inte så många specialisttränare"

– Jag tycker vi utvecklas hela tiden i svensk fotboll, men jag tycker att vi ändå hamnar längre efter övriga Europa, säger den 46-årige tidigare landslagsstjärnan och fortsätter:

– Det är lite oroväckande när svenska spelare hellre vill lämna Sverige som 15-,16-åringar för att de får bättre möjlighet till individuell träning, mer specialistträning, utomlands än de får i Sverige. Resurserna finns utomlands, vi har inte så många specialisttränare. Vi har inte de möjligheterna, de resurserna, i Sverige och i klubbarna.

Hur fotbollsutövande barn och ungdomar ska fostras och tränas är en fråga som föreningar och förbund över hela världen arbetar med. Receptet på vad som ger en sund utveckling för tjejer och killar, och i förlängningen kanske leder till proffskarriär och landslagsspel, är inte enkelt.

Per Wirén, chef för Svenska fotbollsförbundet (SvFF:s) utbildnings- och utvecklingsavdelning, tycker att svensk fotboll mår ganska bra just nu.

Felbedömning

– Jag tycker att varken vi i svensk fotboll, eller ni övriga, kan bedöma hur svensk fotboll mår på grund av att herrlandslaget har förlorat ett antal matcher. Då kan vi kanske bedöma svensk fotboll utifrån damernas senaste landskamp, som man vann 5–0 mot Finland (VM-kval). "Hur mår vi då?" Så tycker inte jag att man kan göra, säger han och fortsätter:

– Vi jobbar ständigt med utvecklingsfrågor. I vissa fall är det faktiskt så att en del övriga länder i världen tittar på oss, framför allt när det handlar om spelformer (barn och ungdomar i en viss ålder spelar utifrån en viss rekommendation i Sverige sedan 2019) och hur vi utbildar våra unga spelare. Vi levererar verktygen, sedan måste det finnas tränare som jobbar med de här sakerna i föreningarna.

Dejan Kulusevski menar att Danmark, Belgien och Serbien ligger före Sverige i talangutvecklingen. Bland annat utifrån parametrar som inställning till träning, träningsmängd och träningsbelastning.

Anders Svensson arbetar i dag för ett företag som utformar individuell fotbollsträning för barn och ungdomar.

"En jävla skillnad"

– Jag tycker om nivåanpassning, men jag tycker inte om selektering och toppning – och det är en jävla skillnad. Många ledare i dag ser det bara kortsiktigt, ‘Kan vi vinna den här serien, vinna den här cupen?”, och i tidig ålder går man ofta på fysik eftersom det ger kortsiktiga resultat, säger han.

TT: Har du något konkret exempel på vad svensk fotboll borde man göra för att komma ikapp andra länder?

– Framför allt, som jag ser på det, är det kring individuell utveckling vi ligger efter. Det är därför jag jobbar med det, inte för att tjäna en massa miljoner – det kommer jag aldrig göra på det. Jag är ute efter att hjälpa svensk fotboll.

Per Wirén tycker att det är bra om en saklig debatt uppstår.

– Jag önskar det. Det vore det bästa som finns om fler intresserade sig för vad vi på Svenska fotbollförbundet verkligen säger och hur det ser ut i våra utbildningar, och inte bara tycker till utan insikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!