Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Supportrar kan bli portade – utan brottsmisstanke

Utan att vara misstänkta för brott kan supportrar få långa tillträdesförbud till fotbollsarenor. Det räcker att ha varit del av en ordningsstörning för att bli portade.
–Vi vill försöka minska den våldsspiral som har skett, säger åklagare Henrik Nordquist.

Bengalbränning i Malmö FF-klacken under SM-guldmatchen hemma mot Elfsborg i november i fjol. Arkivbild.

Bengalbränning i Malmö FF-klacken under SM-guldmatchen hemma mot Elfsborg i november i fjol. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Fotboll2024-03-22 13:38

Efter den tumultartade SM-guldmatchen i november mellan Malmö FF och Elfsborg satsade Malmöpolisen resurser på att utfärda tillträdesförbud mot risksupportar.

– Jag har en särskild grupp poliser för att genomföra detta, för att få till en lite större insats, säger åklagaren Henrik Nordquist.

Nyligen fick 40 MFF-supportrar beskedet att de är portade från all elitidrott i 12–18 månader. Det ska jämföras med två-tre tillträdesförbud som utfärdades till Malmösupportrar förra säsongen, enligt åklagaren.

"Svart på vitt"

– Traditionellt sett har man främst utfärdat tillträdesförbud på grund av misstanke om brott, men lagstiftningen ger oss också möjlighet att utfärda förbud för rena ordningsstörningar. Det har funnits en osäkerhet om det har räckt med det tidigare, säger Henrik Nordquist.

I veckan fick även 27 Elfsborgssupportrar tillträdesförbud – i ett par fall i upp till två år och nio månader. Förbuden kopplas dels till guldmatchen i Malmö och dels till ett våldsamt upplopp innan Elfsborgs cupmöte med Gais i år, skriver Borås Tidning.

Det är åklagare som utfärdar tillträdesförbud, men beslutet går att överklaga till tingsrätten.

– I domstol har vi fått svart på vitt att ordningsstörningar anses uppfylla kriterierna för att utfärda tillträdesförbud. Vi behöver alltså inte ha rena brottsmisstankar mot individen, säger Henrik Nordquist.

Ingen av de 40 MFF-supportrarna är själva misstänkta för ha begått något brott, men männen kopplas till två allvarligare ordningsstörningar. Dels ett bråk med Djurgårdssupportrar på Fridhemsplan i Stockholm den 16 september i fjol och dels en incident kvällen innan guldmatchen den 12 november i Malmö.

– Då var en grupp supportrar på väg mot Elfsborgs supporterhotell. De var maskerade och störde trafik och ordning. Polisen omhändertog dem, säger Nordquist.

En häxjakt?

I supporterled har de utfärdade tillträdesförbuden väckt stora känslor.

– Man menar att det är en häxjakt, men det är inte en mänsklig rättighet att gå och se fotboll. Vi har gjort avstamp i att vi vill försöka minska, som vi bedömer det, den våldsspiral som har skett. Framför allt har vi riktat in oss på de organiserade slagsmålen.

Ett tillträdesförbud handlar om en framtida risk för att en person ska begå brott som kan störa ordningen eller äventyra säkerheten under ett arrangemang.

– Det är ju en riskbedömning, absolut. Det finns säkert supportrar som tycker att det här är ett maktmissbruk och ett sätt för att sätta dit dem, men detta är inget vi gör godtyckligt och utan underlag. Tycker man att man har blivit orättvist behandlad då har man man sin fulla rätt att få det här prövat av domstol, säger Henrik Nordquist.

Fakta: Tillträdesförbud

Lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang trädde i kraft den 1 juli 2005.

För att en person, som är över 15 år, ska meddelas ett tillträdesförbund krävs det att det finns en risk för att personen kommer att begå brott som är ägnat att störa ordningen eller säkerheten under idrottsarrangemanget.

Händelser 48 timmar före eller efter arrangemanget kan ligga som grund för ett tillträdesförbud.

Det är åklagare som fattar beslut om tillträdesförbud. Ett ärende kan startas av polismyndigheten genom en anmälan eller exempelvis av en idrottsklubb eller specialidrottsförbund.

Beslutet kan överklagas och prövas i domstol.

Källor: Åklagarmyndigheten och Lagen (2005:321) om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang


Fakta: Flera brottsutredningar

Under 2024 har det delats ut tillträdesförbud till personer som är supportrar till allsvenska klubbar, men det pågår även flera brottsutredningar.

Nyligen åtalades 16 personer för inblandning i huliganbråket under Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 arena den 28 maj i fjol. Elva personer misstänks för delaktighet i våldsamt upplopp och fem personer för anstiftan till våldsamt upplopp. Samtliga åtalade har befunnit sig på AIK:s läktarsektioner och alla får tillträdesförbud till fotbollsmatcher under 18–24 månader.

Det pågår även en polisutredning i Malmö mot sju MFF-supportrar som misstänks för rånförsök och våldsamt upplopp. Främst med koppling till en händelse på Fridhemsplan i Stockholm den 16 september. Det pågår även en polisutredning gällande guldmatchen mellan MFF och Elfsborg den 12 november i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!