Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Seger: "Jag orkar inte färga en medalj"

OS-silvret 2016 var en sensation. Fem år senare är finalen bara ett delmål. I Tokyo ska Sveriges fotbollsdamer ta sin första globala mästerskapstitel.
–Vi saknar guldet. Det är det enda. Jag orkar inte färga en medalj eller något sådant, säger lagkapten Caroline Seger inför OS-finalen mot Kanada.

Sveriges lagkapten Caroline Seger under gårdagens presskonferens inför OS-finalen i fotboll mot Kanada.

Sveriges lagkapten Caroline Seger under gårdagens presskonferens inför OS-finalen i fotboll mot Kanada.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fotboll2021-08-06 09:11

Mycket hinner hända på fem år. Storbritannien hoppar av EU-samarbetet, Donald Trump röstas in och röstas ut ur Vita huset, en världsomfattande metoo-rörelse sköljer in och någonstans där i mitten fångar någon för första gången ett svart hål på bild.

På fem år hinner man också förvandla ett fotbollslag.

På fredagen kliver Sverige in på Olympiastadion i sin andra raka OS-final. Men känslan inför guldmatchen mot Kanada är en helt annan än den var 2016.

– Jag har varit i final tidigare men det här känns annorlunda, det känns som att alla är så inställda på att det bara finns en sak som vi ska ta med oss härifrån, säger lagkapten Caroline Seger.

Sensationellt silver

I Rio för fem år sedan nådde Sverige en överraskande silvermedalj genom en taktik som i mångt och mycket handlade om att neutralisera motståndarnas anfall och sedan gå på kontring. Det var ingen tillfällighet att segrarna i både kvartsfinalen mot USA och semifinalen mot Brasilien kom efter straffavgöranden.

Dagens svenska landslag beter sig på ett annat sätt på planen och därför har chansen till guld aldrig varit större, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

– Det jag är mest stolt över är sättet vi spelar fotboll på. Att vi är ett spelskickligt landslag, det har vi visat hela turneringen. Vi har slagit flera av de bästa lagen i världen och nu är vi ett av dem, säger Asllani.

– Vi hade väldigt bra spelare 2016 också, men vi hade en annan spelidé. Jag tror att det lag vi ställer på planen nu är bättre än det vi hade då, totalt sett. Vi har imponerat genom hela mästerskapet och för oss är det enda, enda, enda som gäller är guldet.

"Svårt lag att spela mot"

Fredagens finalmotståndare Kanada får anses vara turneringens överraskning. Men med två raka OS-brons är världsåttan inte ett lag som ska underskattas.

Senaste mötet, VM-åttondelsfinalen 2019, slutade med en knapp svensk 1–0-seger.

– Jag minns ganska tydligt den matchen, och att vi hade det ganska tufft mot dem. Det är ett svårt lag att spela mot, de har inte släppt in så många mål men de har inte heller gjort så många framåt, säger backen Magdalena Eriksson.

Har gjort halva jobbet

Men saken med det här svenska landslaget är att det inte spelar så stor roll vem som står på andra planhalvan. 3–0-segern i OS-premiären mot regerande världsmästaren USA visade att förbundskapten Peter Gerhardsson format ett lag som inte längre räds någon.

– Alltså, man pratar alltid om att man vill ha ett guld eller en medalj, när man åker iväg. Men det känns som att det har genomsyrat allting vi gjort och alla matcher. Så på så sätt känns det annorlunda, säger Caroline Seger.

– Vi saknar guldet. Det är det enda. Jag orkar inte färga en medalj eller något sådant.

Efter segern mot USA i premiären skojade Caroline Seger om att hennes yngre lagkamrater nu får lov att ordna den där guldmedaljen som hon fortfarande saknar. Förutom EM-guldet 1984 – då bara fyra länder deltog – har ett svenskt damlandslag i fotboll aldrig vunnit ett stort mästerskap.

Vad säger kaptenen till sina lagkompisar inför finalen?

– Att de har gjort halva jobbet. Det känns såklart häftigt att få vara med på den här resan. Jag är 36 år gammal och har det där lilla kvar som man inte har fått uppleva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!