Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sarg runt fotbollsplanen

Sarger istället för kantlinjer, mindre planer och kortare matcher. Stora förändringar är på gång inom ungdomsfotbollen. "Bara positivt", säger Ari Heikki från Östergötlands fotbollsförbund (ÖFF).

Foto: Petra Jonsson

FOTBOLL2017-03-21 12:43

Framtidens fotboll. Så heter satsningen från Svenska fotbollsförbundet som helt enkelt går ut på att göra det roligare för barn och ungdomar att spela fotboll.

Mer tid med bollen ger mer glädje samtidigt som det utvecklar bolltekniken.

Ari Heikki jobbar med barn- och ungdomsfotboll i ÖFF och deltog i helgen på en tvådagarskurs i Göteborg. Teori varvades med matcher i de nya former som kommer att bli verklighet över hela landet från och med 2019.

Mest gladdes Ari åt att se matcherna för sex- och sjuåringar som spelas tre mot tre utan målvakt på en liten plan med sarg runt om.

– Spännande att se. Bollen är aldrig ur spel och det är full fart hela tiden. Det här blir en fartfylld och rolig fotboll och det märktes på barnen hur kul de hade. Det här är en nymodighet som vi som var där verkligen uppskattade.

Vad är den stora vinsten med sargen?

– Det blir mer bollkontakter och det är det som behövs för att barnen ska tycka det är roligt. De vill driva, sparka och skjuta.

Även i fem mot fem-spelet för åttaåringar kommer sargen att införas från och med 2019, medan de vanliga linjerna gäller för nioåringar och uppåt.

En annan nyhet som Ari Heikki tror kommer ha stor betydelse är något som kallas retreat line. Det betyder att långa utsparkar från målvakten kommer att försvinna. När målvakten i det ena laget fått kontroll över bollen måste laget som anföll backa till en linje motsvarande en tredjedel av planen och får inte pressa förrän det andra laget kommit över den. Retreat line kommer att gälla i fem mot fem och sju mot sju i åldrarna 8 till 12 år.

Även här fick Ari positiva intryck av de testmatcher han fick se:

– Det gav en bra effekt. Spelarna fick tid på sig att ta emot en passning, titta upp och spela vidare utan stress istället för att målvakten bara sparkar iväg bollen.

Caroline Phalén är ansvarig för barn- och ungdomsfotboll i ÖFF. Hon säger att Östergötland redan har genomfört flera av de förändringar som Svenska fotbollsförbundet nu tänker sjösätta nationellt. Hon tycker det är bra att samma spelformer ska gälla över hela landet från och med 2019.

– Vi ligger rätt nära så därför blir det inga förändringar till den här säsongen, säger hon.

Den som vill se hur tremannafotboll för de allra minsta ser ut i verkligheten kan åka till Linköping i mitten av april då Kenty och Linköping arrangerar en cup enligt de nya reglerna.

Nya spelformer

3 mot 3: Spelas av 6–7-åringar. Ingen målvakt, alla är utespelare, inga speciella positioner. Alla ska spela lika mycket. Inga tabeller får förekomma. 15x10 meter stor plan, med sarg. Matchtid 3x3 minuter.

5 mot 5: Spelas av 8–9-åringar. 8-åringar med sarg, 9-åringar utan. Inga tabeller. Boll­storlek 3. Matchtid 3x15 minuter. Planstorlek: 30x20 meter. Bollen spelas i gång vid inkast. Försvarande lag måste backa till retreat line.

7 mot 7: Spelas av 10–12-åringar. 3x20 minuter. 12-åringar tillämpar trezoners-offside – där en spelare bara kan vara offside på planens sista tredjedel. Extra spelare får sättas in om matchen är ojämn. Planstorlek: 50x30 meter.

9 mot 9: Spelas av 13–14-åringar (Liten 9–9 för 13-åringar, stor 9–9 för 14-åringar). 3x25 minuter. Vid varning visas spelaren ut i fem min­uter. Alla ska få spela minst en halvlek. Trezons-offside och ”retreat line”.

11 mot 11: För 15–19-åringar gäller korttidsutvisning och speltidsgaranti.

Källa Svenska Fotbollförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!