Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Förstår att det kan provocera att vi inte gör något"

Avstängning kan vänta de som kastade in saker på planen under IFK:s match mot Elfsborg, meddelar Johan Schollin – som också svarar på varför inte ordningsvakterna ingriper när pyroteknik tänds. "Jag förstår att det provocerar folk", säger han.

Johan Schollin, säkerhets- och evenemangschef i IFK jobbar med polisen för att identifiera och stänga av personerna som kastade in föremål.

Johan Schollin, säkerhets- och evenemangschef i IFK jobbar med polisen för att identifiera och stänga av personerna som kastade in föremål.

Foto: Kenny Wiis

Fotboll2022-05-30 15:28

Det blev en dramatisk söndag på planen – och på läktaren när IFK Norrköping 2–2-kryssade mot Elfsborg.

Domaren Fredrik Klitte avbröt matchen i andra halvlek när det kastades in föremål på planen. 

Spelet återupptogs efter ett par minuter och under måndagen gick IFK ut med en skrivelse där de bestämt tar avstånd från händelsen.

"Det kan även leda till disciplinära åtgärder mot föreningen och vill det sig riktigt illa kan det även leda till att matcher avbryts. I sanningens namn så var vi inte långt ifrån det sistnämna scenariot igår", står det att läsa.

Sporten var i kontakt med Johan Schollin, säkerhets- och evenemangschef, efter matchen på söndagskvällen och vi gjorde en ny avstämning med Schollin under måndagen.

Då var han på väg ned till polisen. 

– För att dela med mig av film från läktarna. Vi har ett bra utbyte och samarbete. Jag har gnällt att de inte har avsatt några personer som specifikt jobbar med idrotten och det har lönat sig att gnälla, tydligen, säger Johan Schollin. 

Han betonar att IFK starkt tar avstånd från både de inkastade föremålen och den pyroteknik som tändes inne på arenan.

– Det har inte varit så mycket reaktioner, mail och telefonsamtal, som jag trodde. Men absolut – det har märkts av och på ett annat sätt. Nu handlade det inte bara om bengaler. Folk är inte vana vid avbrott i spelet, fortsätter Schollin.

Ärendet är inne i en utredningsfas där Schollin spenderat ett par timmar med att tanka ned film och även haft diskussioner internt hur IFK ska lösa det här. 

– Sluta sälja flaskor eller sätta upp ett nät? Oftast är det flaskorna som går att köpa i kioskerna som hamnar på planen, säger Schollin.

Han är inställd på att det blir påtryckningar efter sådana här händelser. 

– Inte minst från andra besökare. Ingen av oss vill sitta och prata med Rikard Norling efteråt om vi har ledningen med 2–0, matchen bryts och vi döms som förlorare med 0–3. Innan det sker måste vi agera, innan det går så långt. 

Inkastade föremål har ni varit förskonade ifrån annars? 

– Det har hänt tidigare att saker kastats in, men inte så här många gånger under samma match. Vi har haft incidenter tidigare och då har vi stängt av personerna, svarar Johan Schollin.

Och fortsätter:

– Regelverket säger att om det sker en gång så blåser domaren av matchen. Händer det en andra gång ska det kallas till matchmöte och en tredje gång kan innebära att matchen avbryts. Det vill vi inte uppleva. Om jag kan identifiera vilka som kastade in föremål nu så kan de stängas av, absolut. 

Och pyrotekniken? 

– Det är ett lagbrott, liksom att kasta in saker. Vi kommer få svara upp för SEF hur det kunde ske och se till att det inte sker igen.

Hur kan det ske?

– Vi är inte ensamma om problemet. Den som har en lösning vad vi kan göra, förutom visitering, får gärna dela med sig. Skulle vi veta hur pyrotekniken förs in skulle vi stoppa det. Men igen – det är inte bara vi som har de här problemen. Bevisligen så löser man att få in pyrotekniken på något sätt. Trots visitering.

Möter du många irriterade IFK-supportrar? 

– Funderingarna jag får via mail och samtal är varför inte våra ordningsvakter ingriper utan står och ser på. Det handlar om vilka proportioner det kan få. Skulle vi gå upp på läktaren så blir det större, då riskerar vi våldsamma upplopp. Då riskerar andra åskådare att komma till skada. Vi väljer att dokumentera vad som händer med hjälp av 50 kameror, bland annat. Våra ordningsvakter har dessutom bärbara kameror. I efterhand har vi hjälp av materialet för att identifiera och senare kan vi stänga av personer, säger Schollin.

Många tycker att ni bara står och ser på medan pyrotekniken tänds?

– Mycket av jobbet idag sker i det dolda. Jag förstår att det provocerar när folk ser att vi tittar på, men vi portionerar ut de som har kamera för att lättare kunna identifiera de som begår lagbrott och agera i efterhand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!