Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rolfö: "Jättesorgligt – det gör mig arg"

VM-uppladdningen har präglats av konflikter i flera toppnationer. Värst är det i Spanien, där flera världsstjärnor bojkottar landslaget.
–Det är spelare som hade älskat att spela VM. Men det skickar signaler också, att saker måste förändras, säger Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö.

Barcelonas målvakt Sandra Panos är en av de spanska stjärnorna som bojkottar fotbolls-VM. Arkivbild.

Barcelonas målvakt Sandra Panos är en av de spanska stjärnorna som bojkottar fotbolls-VM. Arkivbild.

Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Fotboll2023-07-20 06:05

Barcelona är Europas bästa klubblag. Men i omklädningsrummet har det inte varit helt harmoniskt den senaste tiden, den nyliga Champions League-titeln till trots.

– Det är klart att man har diskussioner mellan varandra, och det har varit mycket som har skett i klubblaget som har handlat om landslaget. Det är en komplicerad situation, säger Fridolina Rolfö.

Många konflikter

Det handlar om en konflikt som inleddes i höstas mellan 15 spelare och det spanska förbundet. Spelarna meddelade att de bojkottar landslaget om inte något förändras – kärnan tycks vara ett missnöje med förbundskaptenen Jorge Vilda – och förbundet svarade genom att peta samtliga.

Nu har några av lagets stjärnor (Aitana Bonmatí och Mariona Caldentey) valt att bryta bojkotten och är på plats i Nya Zeeland för att förbereda sig inför Spaniens VM-premiär mot Costa Rica på fredag. Andra, som trion Patri Guijarro, Mapi León och Sandra Paños, vägrar ge med sig.

Fridolina Rolfö förstår båda sidorna.

– Vissa kanske känner att ”det här är min chans, det här är mitt första VM och jag vill inte missa det”. Samtidigt känner man kanske inte att allting har löst sig.

Konflikten är bara en av flera bland VM-nationerna det senaste året.

+ Kanada har i år gått i öppen clinch med sitt förbund för bristen på kollektivavtal.

+ I Frankrike ledde missnöjet med förbundskaptenen Corianne Diacre till att hon till slut fick sparken och ersattes med Hervé Renard.

+ Spelarna i Sydafrika, Sveriges premiärmotståndare i VM, bojkottade sitt genrep mot Botswana, bland annat på grund av de ekonomiska förutsättningarna.

+ Jamaicas landslag har i ett öppet brev vittnat om fullständig brist på organisation och planering under mästerskapsuppladdningen.

+ Europamästaren England har uttryckt frustration över avsaknaden av VM-bonusar från landets fotbollsförbund.

"Kommer inte undan"

Sveriges landslagschef Marika Domanski Lyfors har varit med på samtliga VM, sedan starten 1991. Förr kanske förbunden kom undan med att behandla sina damlandslag styvmoderligt. Nu har damfotbollen vuxit sig så stor att det är omöjligt, säger hon.

– Man kommer inte undan längre, säger Domanski Lyfors.

– Jag tror att man även tidigare har slagits för förutsättningar i olika landslag på internationell nivå. Men då har det inte synts lika mycket som det gör i dag. I dag syns det mycket och då blir det naturligtvis tuffare att göra något annat.

Svenska VM-backen Magdalena Eriksson, som nyligen lämnade engelska Chelsea för tyska Bayern München, tror också att konflikterna grundar sig i något positivt.

– Man hade nog inte tagit fajten om man hade känt att det var helt hopplöst och omöjligt. Det ger mig hopp, att folk känner att det finns möjlighet att förändra, säger Eriksson.

Offrar VM-drömmen

Fridolina Rolfö ser samma tendenser. Men att flera lagkamrater offrar VM-spel för en större sak smärtar ändå.

– Det är spelare som hade älskat att spela ett VM, och nu är de hemma på grund av att de vill stå på sig och visa att det måste ske en förändring. Nu är det på det här sättet och det är jättetragiskt, säger Rolfö.

– Det är jättesorgligt att några av de bästa spelarna i världen inte åker dit. Det gör mig arg att det är på det sättet. Det har varit saker som inte har fungerat bra och hade allting varit som det ska, då hade de spelarna varit där, det är jag säker på.

Fakta: Spelarnas som bojkottar

I Spaniens VM-trupp finns tre av de 15 spelare som bojkottat landslaget sedan förra hösten. Barcelonaduon Aitana Bonmatí och Mariona Caldentey har liksom Manchester Uniteds Ona Battle valt att tacka ja till spel i VM.

Målvakter: Misa Rodríguez, Real Madrid, Cata Coll, Barcelona, Enith Salon, Valencia.

Försvarare: Oihane Hernández, Athletic Bilbao, Rocío Gálvez, Real Madrid, Irene Paredes, Barcelona, Laia Codina, Barcelona, Ivana Andrés, Real Madrid, Ona Batlle, Barcelona, Olga Carmona, Real Madrid.

Mittfältare: María Pérez, Barcelona, Teresa Abilleira, Real Madrid, Claudia Zornoza, Real Madrid, Aitana Bonmatí, Barcelona, Jenni Hermoso, Pachuca, Irene Guerrero, Atlético Madrid, Alexia Putellas, Barcelona.

Anfallare: Mariona Caldentey, Barcelona, Eva Navarro, Atlético Madrid, Athenea Del Castillo, Real Madrid, Esther González, Real Madrid, Salma Paralluelo, Barcelona, Alba Redondo, Levante.

Spelarna som fortfarande bojkottar landslaget:

Patri Guijarro, Barcelona, Mapi León, do, Sandra Paños, do, Clàudia Pina, do, Ainhoa Vicente, Atlético Madrid, Lola Gallardo, do, Nerea Eizagirre, Real Sociedad, Amaiur Sarriegi, do, Lucía García, do, Leila Ouahabi, Manchester City, Laia Aleixandri, do, Andrea Pereira, Club América.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!