I poddens avsnitt 121 pratar den vältalige journalisten om varför pappa Augin och Erik Niva varit stora förebilder, varför hans assyriska bakgrund definitivt har varit till en fördel i en annars stentuff bransch och hur tidningsdöden har påverkat svensk journalistik.
– När jag läste Nivas första, "Världsfotbollen", som han själv håller som sin främsta förstod jag att fotbollen är som ett förstoringsglas mot samhället. Han använder fotbollen för att förklara politik, religion, ekonomi och konflikter. Där insåg jag att fotbollen inte är målstolpar och mittcirklar. Du kan dra paralleller till fotbollen från allt, säger han i samtalet med "Parken Södras" Mirza Tule.
Och poängterar vilket integrationsverktyg som fotbollen kan vara.
– Du kan bli accepterad genom fotbollen, den kan sudda borta gränser mellan ras, nationalitet och sexuell läggning. Och den kommer alltid att fungera som en brobyggare, poängterar han.
Nemrud Kurt pratar också om sin korta karriär som spelare i Väsby, om tiden i Assyriska FF i Södertälje – och hur samhällskunskapsläraren på högstadiet var övertygad om att hans uppsats var en bluff.
– Hon trodde inte på att jag skrivit den målande berättelsen om det grekiska riket, med en penna som inte passade in på en 14-åring i Väsby-dress. Läraren ville reda ut det, tog in mig i ett rum och sa: "Det är inte du". Där nånstans blev det en förståelse inom mig att jag skrev på en nivå som var högre än en 14-årings, berättar Nemrud Kurt.
God lyssning!