Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Podd: Lämnade huligan-livet – nu vill han hjälpa andra

Jens Karlsson, 43, har lagt drogerna, alkoholen och slagsmålen bakom sig. I Mellan Raderna berättar han om sin tvärvändning i livet från fotbollshuligan till ett helnyktert liv och sitt jobb som stödassistent inom psykiatrin.

Foto: Bildbyrån/NT/Montage

Fotboll2022-08-01 09:00

Ett destruktivt liv slutade med att Jens Karlsson hamnade i fängelse 2019. Företaget hade gått i konkurs och knarket hade honom i ett fast grepp.

I samband med fotbollsmatcher var han ofta påtänd och triggades av att bråka.

– En frizon för att bete sig lite hur man vill. Påtänd, våld, tjejer, makt, kontroll. Den destruktiva sidan som lockar är makt och kontroll, säger "Jensa".

När han greps av polis 2019 så kom vändningen. Han bestämde sig. Han startade ett nytt liv.

– Jag kapitulerade i häktescellen. Jag grät i tre veckor, säger han under samtalet i Mellan Raderna.

Efter IFK:s hemmamatch mot Malmö FF för ett par veckor sedan twittrade han ut sina tankar på det bråk som ägde rum på Curva Nordahl.

"Jag har vart en del av en mörk sida av supporterkulturen under många år – mycket alkohol, droger och våld, omkring IFK Norrköping och Curva Nordahl. Tro mig – det finns en annan lösning".

I podden utvecklar han sina känslor och tankar.

– Curvan är fantastisk. Den har aldrig varit så här bra, men det jag ser är mycket yngre människor. Mycket alkohol och mycket droger. Curva Nordahl speglar samhället och i Norrköping är infekterat av nätdrogen kristall och den finns också på Curva Nordahl,.

Hur stort problem tycker du det är att det har varit bråkigt på Curvan?

– Med tanke på att det kommit mycket nya människor på läktaren så är det också läktarens ansvar att fostra, korrigera och visa vilket beteende som är okej eller inte. Ta det här med inkastade föremål– det har hela klacken reagerat på. Det jag ser som ett orosmoment är de unga som använder de här nätdrogerna för det går fort. Antingen hamnar du på en anstalt eller inom psykiatrin. Du bränner hjärnan extremt snabbt. 

Ska IFK ta tag i det här?

– Jag tycker IFK gör ett jättebra jobb, men det är ett socialt och polisiärt arbete först och främst som jag inte tycker tas på allvar. De under 20 kanske behöver få sina första konsekvenser av att missbruka i samband med fotboll.

Idag jobbar Jens Karlsson inom psykiatrin med missbruk och med samsjuklighet på ett boende. Samtidigt studerar han till beroendeterapeut. 

Livet han lämnat anser han vara till en stor fördel i sin professionella roll.

– Jag kan relatera till där de är i sitt missbruk eller i sin psykos. I sitt mående.

Vad fick du för hjälp?

– Komma till ett behandlingshem. Valbo. Idag är jag tacksam att jag blev gripen. Jag är tacksam mot polis och Kriminalvården att jag fick avtjäna min sista del av fängelsestraffet där, på Valbo. Tacksam till socialtjänsten som betalade så jag kunde stanna kvar ännu längre. 

Du bryter inte mot någon hederskodex när du berättar om ditt tidigare liv?

– Det kanske det gör. Jag dömer ingen i det här. Är det någon som vill sluta så är vi flera som kan berätta hur vi gjort. Det är mer en vädjan till de som vill sluta att det finns hjälp att få.
– Är det nån som vill ha råd om hur man slutar med alkohol och droger så går det bra att ta kontakt med mig via sociala medier eller på läktaren.

Du hittar hela samtalet med Jens Karlsson där poddar finns. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!