Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Peking Fanz-ordföranden: "Då blir det ett problem"

Den uteblivna SLO-närvaron bekymrar Peking Fanz. "Det blir ett problem när de inte kan känna sig trygga och göra sitt jobb", säger Sebastian Bengtsson.

Sebastian Bengtsson.

Sebastian Bengtsson.

Foto: Kenny Wiis/Bildbyrån

Fotboll2023-09-06 17:00

Före IFK Norrköpings hemmamatch mot AIK för ett år sedan blev en av IFK:s SLO:s (Supporter Liaison Officer) utsatt för våld av en polis.

Incidenten som ägde rum i centrala Norrköping polisanmäldes.

En anmälan som senare lades ned och inte hanterades på ett korrekt sätt, anser klubben.

– Vi var missnöjda med hur polisen kommunicerade och deras återkoppling, sa Fredrik Nilsson till Sporten om händelsen.

En konsekvens och markering från IFK:s sida blev att inte ha med några SLO-anställda i samband med supportersamlingar inför matcher och under de gemensamma marscherna mot arenan.

Något som inte Sebastian Bengtsson, Peking Fanz ordförande, anser vara optimalt.

undefined
Sebastian Bengtsson.

– De (SLO) ska ju vara med där ute och vara en brygga mellan supportrarna, polis och ordningsvakter. Det blir ett problem när de inte kan känna sig trygga och göra sitt jobb. Om en SLO blir misshandlad är det något som är väldigt fel. Då är den funktionen omöjlig att ha. SLO-projektet har varit en enorm framgångsfaktor och andra länder tittar på hur lyckat det är i Sverige. Det vore synd om det skulle försvinna för att det inte är säkert längre, säger Bengtsson.

Gällande den senaste tidens uppmärksammade turbulens mellan supportrar och polismyndighet/ordningsvakter i samband med matcher i allsvenskan och superettan, så har inte IFK Norrköpings fans varit involverat i några bråk men det är ändå en utveckling som oroar Bengtsson.

– Jag vill börja med att säga att det är säkert och tryggt att gå på fotboll. Men det sagt – det är klart att man blir orolig i ett utifrånperspektiv. Det här är saker som har hänt i andra delar av landet. Att det ser ut som en form av eskalering och en trend att det blir fler incidenter. Det är oroväckande.

Sebastian Bengtsson fortsätter:

– Det behövs inte sägas att det finns fotbollssupportrar, både som individer och i vissa fall även i grupper, som beter sig dåligt och som också kan utgöra ett obehag och ett hot ibland för andra fotbollssupportrar, men när polis eller ordningsvakter också kan upplevas som ett hot blir det ett större problem. 

Hur pratas det supportrar emellan?

– Det blir grova penseldrag här för folk reagerar ju olika, men det är ilska. Jag känner ganska mycket uppgivenhet för jag har sett de sakerna förut utan att det får några konsekvenser. Skulle Peking Fanz lägga upp en bild på någon som blir slagen så skulle det garanterat komma kommentarer som "vad bra att de får vad de förtjänar". 

– Det är deppigt. Det är många som har en syn på en själv som inte riktigt har ett människovärde, säger Sebastian Bengtsson.

Kan ett ökat stök mellan supportrar och polis få folk att stanna hemma och inte gå på fotboll?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror att marginalsupportern inte märker det här på samma sätt som vi som är inne och läser allt. Det brukar vara negativa rubriker varje år men publiksiffrorna över lag är jättefina i allsvenskan och superettan. Jag tror inte att det är ett problem så, utan mer på samhällsnivå med minskat förtroende för polisen. Det är ett allvarligt problem. 

Du upplever ingen eskalerande aggressivitet kring IFK:s matcher?

– Nej, inte hos oss. Det är i Stockholm och region syd som man läst om det. Vi har klarat oss och det hoppas jag även vi kommer göra i fortsättningen. Jag tycker det fungerar bra hos oss, säger Sebastian Bengtsson.

SLO

SLO är en supporterkomptens och servicefunktion inom föreningen. SLO bör ha mycket god kunskap om, och kontakt med, supportermiljön runt sin förening. SLO-rollen kan i någon mån jämföras med föreningens försäljningschef/sponsoransvarig.

Källa: Svensk Elitfotboll. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!