Det är tredje året som 30/30-fonden delar ut pengar. 30 föreningar, som "verkar för sunda värderingar, trygghet och glädje", får 30 000 kronor var.
Östra Ryds IF, som har haft ett framgångsrikt integrationsprojekt med fotboll sedan 2014, är en av årets pristagare.
Ordföranden Edvin Hansson är glad och stolt över utmärkelsen och det extra tillskottet i klubbkassan.
– Fantastiskt roligt. Det visar att vi gör bra saker i föreningen och har gjort så en längre tid, säger han.
Pengarna kommer väl till pass?
– Ja. Det finns alltid hål att fylla. Vi har ett uttalat mål att bland annat ha låga deltagaravgifter. Vi har nyligen fått hit ett gäng nya grabbar från Afghanistan också. Det ska fixas med overaller och allt annat.
Edvin Hansson berättar att omkring 200 spelare har kommit och gått under åren.
– Från början var det ett juniorlag men nu har det blivit vårt B-lag eller Utvecklingslag. De spelar i Utvecklingsserien 2 Östra. I nuläget är det väl omkring 30 stycken som tränar någorlunda regelbundet.
Och det är inget rent invandrarlag?
– Nej, det är ju det som är själva inkluderingen och integrationen. Det är mixat. Det var flera grabbar från orten som ville vara med i det här också från början.
Det lilla samhället Östra Ryd har ingen flyktingmottagning på orten. Men fotbollen har sugit upp unga grabbar från bland annat Söderköping, Valdemarsvik och Norrköping. Det ena har gett det andra.
– Nu har det blivit självrullande. Nätverket i Östra Ryd har en stor del i att det funkar, säger Edvin Hansson.
Går det att förklara fotbollens roll i integrationen?
– Det är en fast punkt i tillvaron och ger en gemenskap. Det har gått bra för många av grabbarna också. Efter gymnasieutbildning och yrkesprogram har många blivit kvar här och fått jobb. Det är inom hemtjänsten eller som plattsättare och allt där emellan.
Östra Ryd har uppmärksammats tidigare för det här. Initiativtagaren Sverker Johansson fick bland annat pris som Årets eldsjäl på NT:s Idrottsgala 2016.
– Han är fortfarande navet i det här. Sverker har hand om B-laget tillsammans med Maria Karnebring och sen finns det ju dussintals personer runt omkring som gör både stort och smått i föreningen, konstaterar Edvin Hansson.
Sverker är tacksam över ytterligare uppmärksamhet.
– Man får nästan dåligt samvete över allt beröm. Så här bra kan vi väl inte vara? säger han och skrattar.