Sjundeplatsen, arbetsbördan och smällen med Magnus "Munken" Karlsson får inte Sakarias Mårdh att tveka.
Föreslår valberedningen hans namn för omval tackar den nyblivne 40-åringen ja.
– Jag är inte klar. Det är inte så att jag vill sitta ett år, nästan få till organisationen och sedan backa runt den och komma sjua. Det var inte vår ambition för det här året. Sedan är det mycket som händer, men ja...det är väl intressant att sitta ett år till, säger Mårdh.
Ärlig och rak med att den allsvenska sjundeplatsen var en missräkning och lika öppen med hur han ser på den korta tid Magnus "Munken" Karlsson stannade i föreningen som klubbdirektör.
Och sitsen det satte IFK Norrköping i.
– Det trillade tillbaka från läget att: "äntligen är vi på gång", men samtidigt var det en person som var där i två månader. Knappt. Det var inte så att det hängde på honom. Än. Hade han varit där i ett år hade det varit tuffare att ersätta. Nu hade vi andra personer som hade kommit in, Michael Sturehed, som sköter den operativa driften på ett väldigt bra sätt. Driftmässigt rullar det på, säger Mårdh.
Var brast det: kunde styrelse eller rekryteringsfirma gjort något annorlunda?
– Någonstans gick det ju inte rätt. Vi gör det en styrelse förväntas göra: vi annonserar, vi tar in intervjuer, vi gör bakgrundskontroll, vi tar referenser. Alla de delarna var på plats. Vi köpte in den här bakgrundskontrollen av en stor firma och därav tänkte vi att allting skulle komma fram. Det gör det inte tydligen. Där brast det.
– Det är lätt att vara efterklok och säga att styrelsen borde vetat om att en bakgrundskontroll som man köper in för dyra pengar inte tar allting, men det tycker man att det borde göra. Vi har gjort allting som vi tycker vi borde ha gjort. Sedan är det saker som har kommit fram som ändå inte hade blivit registrerade i de här registerna.
Det har inte varit en solsemester under det år som Mårdh snart suttit som ordförande. Utmaningar som testat klubb och fans.
Känner du att ni behöver vinna supportrarnas förtroende?
– Ja, men inte till den grad att vi ska förköpa oss eller göra för mycket. Vi gör det vi tror är rätt, sedan får medlemmarna bestämma om de tycker det är okej på årsmötet. Vi är valda för att ta ansvar för IFK. Då måste vi göra det vi tror är rätt. Vi kan inte sitta och läsa på Twitter, bloggar eller forum.
Man kan även se det i publiksiffror?
– Det är klart den delen är viktig. Vi vill ha ett högre snitt. Engagemanget kring IFK är stort, men vill att det ska vara ännu större. Det är enklare om det finns framtidshopp. Sedan ska man inte överskatta styrelsens inverkan eller vad folk tycker om styrelsen. Jag är ganska obetydlig i förlängningen för om folk kommer till arenan eller inte. Det är så det ska vara. Styrelsen ska inte ha den huvudroll som styrelsen kanske har haft. Den ska fungera i bakgrunden.
Drar ni åt samma håll i sportgruppen?
– Generellt, nu säger jag inte bara Rikard Norling, så vill tränare ha kortsiktiga resultat och en klubb vill ha långsiktiga resultat och utveckling. Det är lite där vi sitter i IFK.
Pratar ni sportchef, nu eller längre fram?
– Vi får se. Vi tror att sportgruppen ska vara kvar. Munken tog en del sportfrågor på sitt bord. I och med att vi håller kvar sportgruppen så blev det inte ett hack inför transferfönstret. Jag vet att det stod att vi blåste någon affär, men så var det inte. Det var för att vi inte ville betala de summorna. Vi hade Stig (Torbjörnsen) där, på plats.
– Om han tycker att en spelare inte är värd de summorna, då tycker jag inte heller det. Jag litar på Stig där. Sportgruppen är en kontinuitet i det här läget. Det tror jag den kan vara sen också, men sen kanske den kan vara mindre aktiv om man har vissa personer på plats.
Sakarias Mårdh, Rikard Norling, Patrik Jönsson, Stig Torbjörnsen och Mathias Florén har bildat en sportgrupp under året.
Nu hintar IFK-ordföranden att det kan bli ett annat upplägg med en klubbdirektör och en sportchef.
– Vi får väl se. Vi håller på och diskuterar hur vi ska rigga det här. Vi ser också vad som fungerar nu och hur vi ska matcha det med övrig organisation. Vi får återkomma till det.
Stämmer det att ni var i kontakt med Jens Gustafsson?
– Jens Gustafsson är en duktig person.
Fick ni något svar från honom – om ni frågade?
– Om vi hypotetiskt hade frågat? Nej, jag kan inte kommentera det mer, säger Mårdh.
Känns det realistiskt att prata om att vara topplag 2022?
– Topplag, topp tre. Det tycker jag att vi borde kunna vara. Faktiskt. Vi kom sjua nu, de sista sju-åtta matcherna var inte bra, men när vi spelar med det här systemet och det fungerar så har vi kunnat mäta oss med de bästa. Varför skulle vi inte kunna komma trea över tid? Det gäller att få kontinuitet i laget. Ska man prata om ambitionen att bli en ledande klubb i Norden, som vi satt som en vision, så är det inte nästa år. Det handlar inte bara om att vara bäst på planen i herrlaget. Det är damlaget, akademin och allt runtomkring men det är en tioårsperiod.
Finns det en motsättning att spelarna vill spela på ett sätt och Norling på ett annat?
– Det beror på efter vilken match man skulle fråga.
Efter 30 matcher?
– Jag tror att de flesta tycker att det är ganska bra. Det är inte så att det är några stora motsättningar så, men det är klart går det dåligt en match är det spelare som tycker vi skulle spelat på ett annat sätt. Man vill få till det här systemet.
2022 blir viktigt?
– Extremt viktigt. Presterar vi en sjunde-åttondeplats nästa år faller alla tankar att vi ska komma uppåt igen och vara en storklubb. Det är viktigt för alla supportrar, för publiksnitt, för självkänslan internt på kansliet och i truppen. Det är jätteviktigt att vi kommer högre upp.
Det är en trovärdighetsfråga?
– Det går inte peka på att organisationen mår bra eller vi satsar på akademin om det hackar betänkligt i huvudlaget. Det måste också rulla på.