Spelaravtalen har varit i fokus i flera år och skapat stundtals rätt hetsiga debatter.
Efter dam-VM 2019 valde kriminologen och föreläsaren Nina Rung att anmäla svenska fotbollsförbundet till Diskrimineringsombudsmannen (DO) då hon ansåg att damlandslaget diskriminerades, vilket motiverades med att trots att tjejerna har större meriter än herrlandslaget ändå tjänade mycket mindre.
Nåväl. DO höll inte med. Inte förbundsgubbarna heller. Den gången.
Men nu har man tänkt om. I dagarna presenterades det nya avtalet, som från och med nu ser likadant ut för tjejer och killar. Fram tills nu har damernas avtal gett spelarna betydligt mindre än vad herrarna får. Förbundet, som tidigare tjuvhållit på det här avtalet lika hårt som om man haft självaste heliga graalen bakom benskydden, blev plötsligt transparent och redovisade öppet hur kontraktet är skrivet. Nämligen så här:
6 000 kronor utgår till en spelare som deltar på en A-landslagssamling eller turnering.
4 000 kronor utgår för seger vid hemmalandskamp, gäller tävlingsmatcher och träningsmatcher under Fifa datum.
8 000 kronor utgår för seger vid bortalandskamp, gäller tävlingsmatcher och träningsmatcher under Fifa datum.
I det numera gemensamma avtalet för landslagets spelare finns dessutom en publikbonus, 12 kronor per såld biljett vid hemmalandskamper tillfaller truppen. En landskamp på svensk mark med exempelvis 20 000 åskådare på läktarna skulle alltså generera 240 000 riksdaler till en trupp som ungefär 20 spelare ska dela på.
Man kan givetvis se det här avtalet som en självklarhet och ett erkännande till damfotbollen, det är det såklart, men det är ju inte direkt så att våra fotbollstjejer täljer guld hux flux.
Ett myrsteg mot jämlikhet? Möjligen.
För våra välbetalda utlandsproffs i Janne Anderssons landslag är ersättningen från förbundet knappt ens kaffepengar. Sveriges senaste samling, med bortamatcherna mot Georgien och Spanien betydde 6 000 kronor in på lönekontot för Alexander Isak, Emil Forsberg och de andra.
Tror ni de bryr sig? Knappast.
Emil Forsberg, som nämndes nyss, lär tjäna 40 miljoner kronor i årslön hos RB Leipzig, ett kontrakt som förhandlades fram av agenten, norrköpingssonen och förre IFK-spelaren Hasan Cetinkaya.
Victor Nilsson Lindelöf, i Manchester United sedan sommaren 2017, påstås dra in över 70 miljoner svenska kronor årligen, vilket väl är ungefär åttatusen spänn i timmen dygnet runt, om jag räknat rätt. Då är västeråsaren "Vigge" knappt ens tio-i-topp över Uniteds mest välavlönade spelare.
Men, men. Det gemensamma avtalet som SvFF högtidligt basunerade ut har givetvis ett viktigt symbolvärde, nämligen det att förbundet värdesätter damerna lika högt som herrarna – och något annat vore förstås helt otänkbart 2021.
Fast skillnaderna mellan bollsparkande män och kvinnor är lika monumentala som tidigare, avtalet till trots. Halvdana dyngbackar i någon av de europeiska toppligorna kan bli ekonomiskt oberoende efter tre eller fyra säsonger i England, Spanien, Ryssland eller Italien. Om du är man, alltså.
Damlandslaget – ett av världens mest framgångsrika – och dess största stjärnor kan inte räkna med att intäkterna från fotbollsspelandet ska räcka hela livet. Carolina Seger, Hedvig Lindahl och de andra lär behöva knega några decennier till när man lagt skorna och läderkulan på hyllan.