Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu tar fotbollen efter: "Behövs en kvinnlig förankring"

För fem år sedan inledde Svenska golfförbundet sitt förändringsarbete för en jämnare könsfördelning bland golfspelare och personer i ledande positioner. Nu vill fotbollen ta efter – och lyfta upp frågan.

I Östergötland siktar ÖFF på att öka antalet kvinnliga ledare och tränare med 500 personer.

I Östergötland siktar ÖFF på att öka antalet kvinnliga ledare och tränare med 500 personer.

Foto: Privat, Bildbyrån/Montage

Fotboll2020-05-15 11:00

På ett virtuellt möte samlades Annica Lundström, som är förändringsledare i golfens utvecklingsprogram Vision 50/50, representanter ifrån Östergötlands fotbollsförbund, ÖFF, och några av länets klubbar.

I fokus stod frågan om jämställdhet. 

Görs det tillräckligt mycket? Vad kan göras annorlunda? Hur ser det ut i de olika klubbarna? Vilka traditioner och förhållningssätt lever kvar?

– Det vi märkte i golfklubbarna var att många trodde att man själva redan gjorde allt bra, och inte berördes av frågan. Men när de började spana och gå djupare in i verksamheten så såg det annorlunda ut, säger Annica Lundström.

Hon tillägger sedan:

– Är det något vi har lärt oss av vår resa är det att det ofta behövs en kvinnlig förankring i ledningen för att få förändring fullt ut. Vi har även märkt att de klubbar som jobbat med 50/50-visionen haft lättare att jobba vidare med andra processer, så som mångfald och värdegrund.

Till 2020 satte golfen upp tre primära mål: 

1) Att få en nettotillväxt på 10 000 kvinnor som spelar golf.

2) Ha styrelser och valberedningar som består till minst 35 procent av kvinnor

3) Få igång förändringsarbetet och lyfta frågan i 200 olika klubbar.

– Det är möjligt att det hade sett annorlunda ut om vi gjort målen idag. Men det var vad vi kom fram till då, säger Lundström, som fått se en klar effekt av satsningen.

När fotbollen nu tar ett krafttag på både nationell och lokal nivå så gör man det genom "Plus 10000 – svensk fotbolls initiativ för fler kvinnor och tjejer som ledare och tränare". I Östergötland så siktar ÖFF, till att börja med, på att öka antalet med 500 stycken.

– Vi har varit med sedan arbetet drog igång 2018, men jag skulle säga att det är först nu som allt tagit fart. I arbetsgruppen är vi väldigt överens om att inte fokusera på antalet. Om man bryter ner det så kanske vi hamnar där, men det viktigaste är att frågan får fäste på lång sikt, säger Frida Svalin, ÖFF:s ambassadör för Plus 10000.

Rent statistiskt är det – oavsett nivå – en stor majoritet manliga ledare i idrotten. Klart störst skillnad är det enligt undersökningar i åldrarna 36-50 år, där nästan 80 procent är män. Enda kategorin där det är annorlunda är i åldersgruppen 13-20 år där fler tjejer än killar är ledare. 

På mötet berättade flera av de östgötska fotbollsklubbarna också om hur det nästan uteslutande är pappor som anmäler intresse när barnens lag startar upp och behöver tränare.

Kan det till exempel göra skillnad att vända sig till "mammor och pappor" istället för "föräldrar"?

– Absolut. Det finns många såna små saker man kanske inte tänker på. Fast den stora utmaningen är att få det till en given agendapunkt ute i föreningarna, där det redan finns så många andra frågor. 

Efter en första träff i november, en mindre uppföljning i februari och det senaste virtuella mötet har några frön redan såtts. Från förening till förening skiljer det dock mycket på hur stor plats frågan tar.

– Personligen har jag fastnat mycket för "ingen spaning – ingen aning". Styrelsen måste äga jämställdhetsfrågan och vilja förändra. Det är inte alltid helt lätt att nå ut till klubbarna om det inte finns någon dedikerad motpart. Siffrorna visar tydligt att vi inte är jämställda och för att förbättra sporten måste vi hitta nya sätt att nå ut på, säger Frida Svalin.

Idrottsledares fördelning

Topp 5 sporter med merparten manliga ledare:

1) Dart 100%, 2) Biljard 100%, 3) Issegling 100%, 4) Cricket 98%, 5) Ishockey 94%.

Topp 5 sporter med merparten kvinnliga ledare:

1) Ridsport 97%, 2) Konståkning 87%, 3) Gymnastik 78%, 4) Danssport 71%, 5) Racerbåt, 70%.

Topp 5 jämlikt (kvinnors siffror först):

1) Simidrott 56%, 2) Parasport 43%, 3) Friidrott 42%, 4) Triathlon 58%, 5) Orientering, 41%.

Fotbollens siffror: 84% män och 16% kvinnor.

Källa: Riksidrottsförbundets FoU-rapport som släpptes 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!