Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mindre minus än förväntat för IFK

IFK budgeterade för en förlust på 27 miljoner kronor. Men den landar det endast tre miljoner i moderföreningen. "IFK gör ett starkt resultat i förhållande till budget", säger ordföranden Sakarias Mårdh.

"Det tycker vi är ett steg i rätt riktning om man jämför med det vi budgeterade för i början av året", säger Sakarias Mårdh.

"Det tycker vi är ett steg i rätt riktning om man jämför med det vi budgeterade för i början av året", säger Sakarias Mårdh.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Fotboll2024-02-18 09:41

På fredagen strax efter klockan åtta på kvällen presenterade IFK Norrköping sin årsredovisning, inför årsmötet 26 februari.

2022 gick IFK back drygt 20 miljoner kronor. Förklaringen var då att man inte att hade fått betalt från de ryska klubbar som köpt Sead Haksabanovic och Pontus Almqvist. Därför vändes ett plusresultat på nästan 15 miljoner kronor till ett stort minus.

Men i somras kunde NT berätta att merparten av pengarna hade landat på IFK:s konto och strax före jul ramlade de sista miljonerna in.

Ordförande Sakarias Mårdh berättade i somras att Rysslandsmiljonerna, som hade sänkt resultatet 2022, nu i stället skulle lyfta bokslutet för 2023.

– Det hjälper upp resultatet i år förutom att det också stärker vår likviditet, sade han till NT i juli.

Klubben budgeterade för en förlust på 27 miljoner kronor. Det landar nu på tre miljoner i moderföreningen, med hjälp av pengarna från de tidigare försäljningarna till Ryssland.

– Det vi kan se är att det är betydligt bättre resultat än budgeterat, tittar man på rörelseresultatet före avskrivningar är det ett positivt resultat. Det tycker vi är ett steg i rätt riktning, säger Sakarias Mårdh.

Hur har pengarna från Ryssland påverkat resultatet?

– Positivt, och det har hjälpt oss till att skaffa ett starkt kassaflöde under 2023 vilket är bra för vår likviditet och gör att vi har en stark kassa inför 2024.

Med de pengarna blir det ändå ett minusresultat, är det enligt prognos?

– Det kan man säga. Vi har gjort ett antal åtgärder där vi tagit några kostnader som behövts.

Är det ett förvånande resultat sett till vad ni budgeterade med?

– Den budget vi hade låg på minus 27 miljoner inför 2023, att då landa på ett positivt rörelseresultat och minus tre miljoner efter avskrivningar är bra för IFK.

Moderföreningen går alltså med tre miljoner kronor i förlust, koncernen gör däremot en förlust på 9,6 miljoner kronor. Det egna kapitalet i koncernen minskar från 137,5 till 127,9 miljoner kronor, i föreningen går det från 113,8 till 93,4 miljoner.

Under 2023 har arenarenoveringarna varit en het fråga. En betong som haft sprickor har kostat pengar.

– Arenakostnaderna kommer att fortsätta vara ganska stora för underhåll och reparationer. Tittar man koncernresultatet för 2023 så tyngs det av att vi gjort renoveringar av arenan. De kostnaderna kommer fortsätta att vara ganska stora för att arenan ska vara i tillräckligt skick.

Hur mycket kostade det 2023?

– Jag har inte de siffrorna framför mig just nu, men det är miljonbelopp som det handlar om.

IFK har varit beroende av större spelarförsäljningar för att parera de minusresultat som klubben dragits med. För 2024 budgeterar klubben med att få in 15 miljoner kronor i transferintäkter.

– Det finns ett antal spelare som är intressanta och vi har förfrågningar på. Det är inte otänkbart att det kommer någon försäljning under 2024.

Men för budgeten i sin helhet räknar IFK kommande år att gå minus 23 miljoner kronor efter avskrivningar.

– Vi gör en realistisk budget för vad vi tror att vi kommer landa på, givet att vi inte gör några större spelarförsäljningar. Sen är IFK:s ekonomi är beroende av att göra försäljningar.

Ser du att den eller de spelarna finns i truppen i dag?

– Vi har flera spelare som utländska klubbar är intresserade av, det är inte omöjligt.

Under flera års tid har driftunderskottet varit ett återkommande problem för klubben.

– Tittar vi på hur vi budgeterat för 2024 så vi minskar driftunderskottet med nära hälften. Vilket också är uttalat, att vi ska minska det ökända driftunderskottet gradvis under flera år framåt.

Vad gör ni konkret för att minska det?

– Dels ser vi över våra kostnader kopplat till löner. Men vi tittar också på att öka och stärka intäkter, och där kan vi se att vi går åt rätt håll där vi ökar publikintäkterna bland annat.

Behöver ni göra mer?

– Ja, och det kommer vi att beskriva mer på årsmötet för hur vi ska gradvis minska underskottet. Men vi måste också öka intäkterna, vi kan inte bara spara utan måste också satsa samtidigt.

När det gäller publikintäkterna har klubben fått bättre utfall än budget, knappt två miljoner kronor. 

– Det är bättre än vi räknat med.

Har det berott på högre biljettpriser eller mer publik?

– En kombination av olika saker, det är inte så enkelt som att säga att vi tagit mer betalt. Utan det är också differentiering av priser på olika platser samtidigt som vi haft ett antal bra publikmatcher och publiksnitt.

De senaste fem åren

Moderföreningens ekonomiska resultat:

2023: -3,1 miljoner kronor.

2022: -20,4 miljoner kronor.

2021: +6,7 miljoner kronor.

2020: +35,3 miljoner kronor.

2019: +12,5 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!