Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljoninvesteringen ska ta fram nya IFK-stjärnor

4,5 miljoner i investeringsbudget för att lägga konstgräs på Himmelstalund. "I sammanhanget ganska små pengar för att investera i en sådan viktig fråga", tycker Patrik Jönsson.

Tony Martinsson, Dino Salihovic, Patrik Jönsson och Christoffer Nyman på plats på IFK:s ungdomsanläggning vid Himmelstalund.

Tony Martinsson, Dino Salihovic, Patrik Jönsson och Christoffer Nyman på plats på IFK:s ungdomsanläggning vid Himmelstalund.

Foto: Johny Daagh

Fotboll2021-03-12 15:43

Köpet av Hagahöjdens klubblokal hösten 2019 var startskottet för IFK Norrköpings förfinade ungdoms- och akademiverksamhet på Himmelstalun. 

Efter flytten har det investerats i ett nytt bevattningssystem för cirka 2 miljoner kronor, startats upp flickverksamhet och nu tar IFK ett efterlängtat steg mot en vässad året runt-verksamhet.

Grusplanen, kallad Mjölkvallen, är snart ett minne blott. 

Konstgräsytan som mäter 100 gånger 50 meter ska stå klar i sommar och det var inte direkt så att akademichefen Tony Martinsson och vice ordföranden Patrik Jönsson behövde anstränga sig för att hitta positiva saker med den satsningen.

LÄS MER: "Akademichefen ser flytten som ett måste"

– Mycket är att det blir en samlingspunkt i stället för att vara på 13 olika ställen. Där vi sitter ska vara ett hjärta för barn, ungdomar, ledare, föräldrar och spelare innan och efter träning. Det har vi alla förutsättningar att bygga upp, menar Martinsson.

Är det dyrt?

– Ja, allt är dyrt, menar "Tonna".

Patrik Jönsson:

– 4,5 miljon ligger investeringsbudgeten på. Vi har tittat på en massa olika alternativ under åren. Bland annat med att bygga på A-planen här, men det föll. Den här ytan har varit under diskussion och hur man ska kunna maximera den. Det är klart att det är stora pengar, men i sammanhanget ganska små pengar, kan man tycka, att investera i en sådan viktig fråga. 

En Rostovförsäljning och ni är på plus?

– Så brukar jag och "Tonna" tänka som brinner för de här ungdomarna. Säljer vi en spelare så..., fortsätter Jönsson.

Vad har akademichefen mer på gång?

– Det kommer mer. Vi flyttade hit för ett år sedan, det är nytt fortfarande, men det känns som vi behöver ett gym. Det hör till för att bli en bra fotbollsspelare. Det handlar inte att ha ett Performance Center till, utan att vi har något slags utrymme för det hela, svarar Martinsson.

Christoffer Nyman som gått hela vägen från knatte till SM-guldvinnare och lagkapten, ser sig runt på "Himpa".

– Skapliga förutsättningar mot när jag själv var ung. Vi var lite överallt. Södra, Ridhuset, Vilbergen och Ektorp. Trygghetskänslan och det familjära, det känns proffsigt. Bättre förutsättningar är svårt att hitta, menar "Totte".

– Det fanns förutsättningar innan, men det är ännu bättre för att ännu fler ska slussas in men det är upp till spelarna också. Det är ett jobb som ska göras. Förhoppningsvis kommer det upp många tjejer och killar. 

I första hand är konstgräsytan tänkt att vara vikt till träning, men lämpar sig även för match för de yngsta och upp till 14 år.

– Du får plats med tre sjumannaplaner. Fem mot fem tror jag det får plats med åtta planer. Vi har flest spelare mellan 7 och 13. Det går att träna för alla lag. Matcher kan du spela upp till du är 14 år, om du spelar nio mot nio, säger Tony Martinsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!