Fotbollsstjärnan Kristoffer Olsson har drabbats av flera små blodproppar på båda sidor i hjärnan till följd av ett sällsynt inflammatoriskt tillstånd i hjärnans kärl. Det meddelade klubben Midtjylland på torsdagen, efter att Olsson vårdats i respirator sedan den 20 februari.
Anders Svenningsson, överläkare på Danderyds sjukhus och professor i neurologi på Karolinska institutet, kan inte spekulera i Kristoffer Olssons tillstånd – men berättar att beskrivningen liknar det som inom medicin kallas primär cerebral vaskulit.
"Slumpens skörd"
Det är en svår diagnos att ställa, eftersom man ofta inte hittar någon bakomliggande orsak.
– Det är lite av en uteslutningsdiagnos. Men man har också stöd för det i en omfattande utredning, bland annat gör man kärlröntgen och tar ryggmärgsprov, säger Anders Svenningsson.
Det är ett mycket ovanligt tillstånd som kräver snabb behandling.
– Vi pratar om några få fall per miljon och år.
Diagnosen har sällan något samband med andra sjukdomar eller riskfaktorer utan kommer som "en blixt från klar himmel", säger Anders Svenningsson.
– Ibland kan man hitta en utlösande virusinfektion som en faktor, ibland inte. Det är egentligen inte något som har med livsstil eller ärftlighet att göra, utan det är slumpens skörd.
God fysik en fördel
Hur allvarligt tillståndet är beror helt på hur många – och hur stora – blodpropparna i hjärnan är. Men har patienten behövt intensivvård betyder det generellt att tillståndet varit allvarligare.
– Proppar är som mini-strokes kan man säga. Det kan vara allt ifrån symptom som går tillbaka helt, till något som ger mycket symptom efteråt.
Men generellt är det en fördel att vara i god fysisk och mental form – vilket Kristoffer Olsson, i egenskap av elitidrottare, var innan han blev sjuk.
– Där får man definitivt säga att han har stora fördelar.